Brzo, lagano i jeftino: Recept za savršen ljetni ručak

1
Radiosarajevo.ba
Brzo, lagano i jeftino: Recept za savršen ljetni ručak
Foto: Unsplash / Rižoto

Ljeto je, vruće je, a pitanje koje većinu muči je - šta jesti na ovim vrućinama? Treba da je lagana hrana i po mogućnosti da ne treba dugo da se priprema. 

Upravo takav recept donosimo u nastavku teksta. 

Rižoto sa povrćem, zdrav obrok i priprema se jako brzo! 

Zabrinjavajuća situacija u Bosni i Hercegovini: Šest mrtvih od morbila i velikog kašlja

Zabrinjavajuća situacija u Bosni i Hercegovini: Šest mrtvih od morbila i velikog kašlja

Sastojci: 

250 g riže
1 velika glavica sitno sjeckanog luka
1 mrkva
1 čehno bijelog luka
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 ljuti feferončić (ako volite ljuto)
250 g šampinjona (po želji)
1 kašika peršuna
po potrebi voda ili povrtni temeljac
Malo ulja za prženje povrća
Ukoliko volite grašak, krompir, paradajz ili bilo koje drugo povrće slobodno dodajte, nećete pogriješiti.

Recept za savršen, slavni ljetni desert - za ove čupavce ne treba vam rerna

Recept za savršen, slavni ljetni desert - za ove čupavce ne treba vam rerna

Priprema:

U širu šerpu ili tavu, sipati nekoliko kašika ulja ( najbolje je ako se koristi puter ili maslinovo ulje ) i dodati sitno isječenu veću glavicu crnog luka. Pržiti ga dok ne postane staklast, oko 5 minuta, povremeno promiješati.

Dodati mrkvu, koju ste očistili, oprali i isekli na malo krupnije kockice te i nju propržiti nekoliko minuta, šampinjone očistiti mokrim kuhinjskim papirom, i ako su manji isjeći ih na pola, a ako su veći na četvrtine, dodati ih luku i pržiti 4- 5 minuta, dodati paprike, koje ste očistili od žilica i sjemenki i isjekli na kocke, te i njih propržiti nekoliko minuta. Ukoliko ne volite ljuto ne morate staviti feferone.

Na kraju dodajte i sitno isječen bijeli luk i sve zajedno propržite. Naravno, ukoliko ne volite bijeli luk ne morate dodati u jelo. 

Kad ste povrće propržili, dodajte rižu i prelijte vrelom vodom. Kuhajte dok riža ne bude skuhana. Pazite da vam riža ne bude gnjecava, nemojte prekuhat, provjerite nakon 10 minuta. 

Za ovaj obrok ne treba vam duže od 30 minuta. 

Uživajte! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije