Broje se sati do Bajrama: Majstori baklave zasukali rukave
Čuvena baklava iz turskog grada Gaziantepa, koji je uvršten na Mrežu kreativnih gradova UNESCO-a i ovog Bajrama će se naći na trpezama širom svijeta. Kao i u drugim gradovima, baklava je i u Gaziantepu neizostavan dio bajramske trpeze.
Kako bi se napravilo dovoljno baklave i odgovorilo na narudžbe iz skoro cijele zemlje, majstori baklave ovih dana rade i noću. Za pravljenje baklave koriste pročišćeni maslac, pšenično brašno i pistacije. U zavisnosti od kvaliteta baklave, cijene u Gaziantepu kreću se po kilogramu između 40 i 70 turskih lira (10 i 17 eura).
Omer Gulluoglu, vlasnik preduzeća “Gulluogulları Baklava”, koje sa bavi proizvodnjom baklave u Gaziantepu, za AA je kazao kako se ovih dana mnogo radi obzirom da svako u gradu za praznik na stolu želi imati baklavu.
“Bajramska trpeza je potpuna samo onda kada je tu baklava. Tokom praznika građani kupuju baklavu i za svoje najbliže. Zbog toga je velika potražnja. Imamo narudžbe iz svih dijelova Turske”, kazao je Gulluoglu.
I susjedni grad Sanliurfu, u jugoistočnoj Turskoj, je također poznat po svojoj izvanrednoj baklavi. Inače, u Turskoj je prisutna je i svojevrsna konkurencije između ova dva grada, kada je u pitanju baklava.
Baklava je tradicionalno jelo i na Balkanu, kao i na Orijentu. Baklava se u Bosni i Hercegovini tradicionalno smatra kolačem za posebne praznike, te se priprema za Bajram, dok se u dijelovima srednje Bosne, Posavine i Slavonije, priprema za Božić.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.