Svoje bodljikave ljepotice spremite za zimu, evo i kako

Radiosarajevo.ba
Svoje bodljikave ljepotice spremite za zimu, evo i kako
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Najviše posla oko ruža ima u jesen, jer se sada sade, orezuju i pripremaju za zimski san.

Jesen je idealno vrijeme za sadnju ruža i ovo cvijeće prekrasnih boja i mirisa može da bude pravo rješenje za sve one koji su se umorili od jednogodišnjih cvjetnica i šišanja travnjaka. Uz malo znanja i truda, ružičnjak će godinama ukrašavati vrt, dobijati pohvale gostiju i pružati veliko zadovoljstvo baštovanu.

Ruže je bolje saditi u jesen nego u proljeće, i to se radi sve dok je zemlja suha i dok se ne smrzne. Međutim, pošto se zemlja zbog mraza stegne oko korjena, takve ruže kasnije cvjetaju od onih posađenih u proljeće.

Orezuju se kada precvjetaju, a neke vrste svojim laticama dugo ukrašavaju vrt. Dakle, ne treba žuriti, ali valja napraviti plan, odabrati vrste i početi sa pripremom zemljišta.

Ruži treba pažljivo odabrati mjesto, jer na sjeveru ne može da uspije, pošto joj je potrebno najmanje osam sati sunca.

Zemlju treba ostaviti praznu ili posaditi nešto drugo, a nikako novu ružu.

Sadnja se obavlja kada je zemlja suha, dobro oceđena i nema mraza. Najbolje je posaditi ružu mjesec dana prije prvog mraza, kako bi korjen imao vremena da se ožili.

Svakoj ruži treba dati prostora, jer ne vole da se dodiruju. Prema savjetima stručnjaka, razmak između mini-ruža treba da bude 30 centimetara, hibrida 40, floribunda 50, a između penjačica po dva-tri metra.

Orezivanje novoposađene ruže radi se u proljeće. Ne treba žaliti što se sijeku grane, jer to ružama prija s obzirom na to da one koje se ne orezuju brzo podivljaju, lome im se grane i manje cvjetaju.

U jesen se orezuje šest-sedam pupova kod klasičnih vrsta i to se radi iz predostrožnosti, jer ako se smrznu, stradaće samo najviša okca. Orezivanje se finišira u proljeće, šest sedmica prije željenog cvjetanja.

Prvi cvijet se reže u pupoljku i na dršci se ostavljaju dva okca iz kojih će kroz šest sedmica izrasti dve nove ruže, piše Lepaisrecna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije