Oduzimaju dah: Biljke koje možete zasaditi ove jeseni

Radiosarajevo.ba
Oduzimaju dah: Biljke koje možete zasaditi ove jeseni
Foto: Zenskimagazin / Jorgovan

Umjesto da svake godine kupujete iste biljke i gubite vrijeme na sadnji, investirajte u višegodišnje cvijeće koje ne samo da će vam krasiti baštu ili terasu tokom cijele godine, već će vam uštedjeti i vrijeme.

Ovo su biljke koje možete posaditi već sada.

Bekovina

Ova biljka koja svojim oblikom podseća na oblake voli svoj prostor tako da je morate zasaditi u velikoj žardinjeri, saksiji ili na odvojenom mjestu u dvorištu. 

Muskari – grozdasti zumbul

Sa mirisnim cvjetovima u najlepšoj ljubičastoj nijansi, ova biljka će biti primijećena gde god da je posadite, a naročito tokom ranog proljeća.

Hosta plavi anđeo

Ova interesantna biljka najbolje uspijeva na bogatoj i dobro dreniranoj zemlji. Cvjetovi su tamno plavi i sitni i činit će svačiju terasu ili vrt mnogo ljepšim.

Grčki oleander (Asclepias curassavica)

Ili kako je drugačije poznat kao “krvavi cvijet”, je zimzelena višegodišnja biljka koja ima cvjetove u vatreno crvenoj i narandžastoj boji. 

Leptirov grm/ljetnji jorgovan

Zbog svojih bogatih cvjetova, upadljive boje i opojnog mirisa, ovaj cvijet će postati omiljen kako vama, tako i leptirima koje privlači. Također mu je potrebno dosta mjesta, pa pripremite veliku saksiju ili dosta mjesta u zemlji. Iako podsjeća na jorgovan, ne spada u rod ove biljke i kao velika razlika se uzima to što cvjeta ljeti, sve do mrazeva. Može izdržati temperature čak i do -20, piše Zenskimagazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije