Bizaran recept iz jugoslovenskog kuhara iz 1983: Čorba od golubova
Pomalo bizaran recept našao se u jugoslovenskom "Velikom narodnom kuvaru" koji je izdat 1983. godine u Ljubljani.
U moru tradicionalnih čorbi sa ovih prostora, našao se i recept za, prema riječima mnogih, ukusnu čorbu od golubova.
Oni koji su probali kažu da njen ukus neodoljivo podsjeća na piletinu, a na vama je da li ćete je probati budući da se na Balkanu nigdje ne služi u restoranima, prenosi Telegraf.
Recept za čorbu od golubova:
Dva goluba očistiti od perja i droba (iznutrica) i isjeći na četvrtine.
U šerpu staviti dvije varjače masti ili maslaca. Kad se mast zagrije, dodati 1 vezu očišćene i na koturove isječene zeleni za supu.
Zelen na masti pržiti dok ne omekša.
Sada u uprženu zelen dodati golubje meso, dobro promiješati, pa za vrijeme prženja nalivati toplom vodom.
Naposlijetku dodati još 1 litar vode, koliko je potrebno za čorbu.
Čorbu začiniti s 3 kašike kisele pavlake, 1 žumancetom i sokom od limuna, mada se čorba od golubova može služiti i bez začina.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.