Biljka poznata po ljepoti i toksičnosti: Kako pravilno uzgojiti Oleander?

0
Radiosarajevo.ba
Biljka poznata po ljepoti i toksičnosti: Kako pravilno uzgojiti Oleander?
Foto: Pexels / Oleander

Oleander je član porodice Apocynaceae.

Grm Oleandera može narasti do visine od 2 do 6 metara, a u rijetkim slučajevima čak i više.

Ima uske, duguljaste listove koji su grupirani na granama, a privlačni cvjetovi su obično ružičasti, bijeli, ljubičasti ili crveni.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Oleander se sadi krajem ljeta, a odgovarat će mu gotovo svaki tip zemljišta. Ljeti dok još cvjeta, pronađite grm željene boje i otkinite površne pupoljke (dužine 20-tak cm) koji su malo tvrđi pri bazi.

Odstranite listove na donjem dijelu i stavite ih u teglu s vodom. Za mjesec dana biljka će razviti veliki broj korjenčića, što je ujedno i znak da je možete posaditi u tlo.

Oleander preferira sunčano mjesto, ali može podnijeti i djelimičnu hladovinu. Važno je da ima dobru drenažu kako bi se spriječilo zadržavanje viška vode.

Za ovu biljku kažu da će vam donijeti sreću i radost: Naučite trikove - kako je pravilno njegovati

Za ovu biljku kažu da će vam donijeti sreću i radost: Naučite trikove - kako je pravilno njegovati

Oleander može rasti u različitim vrstama tla, ali najbolje uspijeva u dobro dreniranom, pjeskovitom tlu. Tokom vrućih ljetnih mjeseci, posebno u prvim godinama nakon sadnje, potrebno ga je redovno zalijevati, ali prekomjerno zalijevanje može dovesti do truljenja korijena. Biljku je potrebno gnojiti tokom razdoblja aktivnog rasta, obično u proljeće i ljeto.

Orezivanje je najbolje učiniti na početku proljeća tako da mladi pupoljci koji izrastu nakon orezivanja očvrsnu i ne smrznu se preko zime.

Cvjetovi oleandra najčešće su bijeli, ružičasti, crveni ili ljubičasti.

Oleander
Foto: Pexels: Oleander

U većini područja, cvatnja oleandra obično započinje u proljeće, obično od aprila do maja. U ovom razdoblju, biljka počinje razvijati prekrasne cvjetove. Cvatnja se obično nastavlja tokom ljetnih mjeseci, od juna do augusta. Oleander tada doseže puni vrhunac cvatnje, a grmlje može biti obilno prekriveno šarenim cvjetovima. Cvjetovi oleandra dolaze u različitim bojama, kao što su bijela, ružičasta, crvena i ljubičasta.

Budite oprezni – oleander je biljka poznata po svojoj toksičnosti. Svi dijelovi oleandra, uključujući listove, cvjetove, koru i sjemenke, su toksični.

Konzumiranje čak i malih količina može izazvati ozbiljne reakcije, poput mučnine, povraćanja, proljeva ili ubrzanog otkucaja srca. Djeca i kućni ljubimci posebno su osjetljivi, a u slučaju sumnje na trovanje, potrebno je odmah potražiti medicinsku pomoć, piše Sensa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije