Za ovu biljku kažu da će vam donijeti sreću i radost: Naučite trikove - kako je pravilno njegovati

0
Radiosarajevo.ba
Za ovu biljku kažu da će vam donijeti sreću i radost: Naučite trikove - kako je pravilno njegovati
Foto: Pixabay / Kućna paprat

Jeste li znali da je kućna paprat jedna od biljaka koja najviše privlači uspjeh, radost i veselje?

Ali ne samo to! Donose svježinu u okoliš, nije ih teško njegovati, trajnice su i izbor vrsta je širok. Najbolje, prema Feng Shuiju, to su biljke koje predstavljaju i privlače sreću i bogatstvo. Stoga nastavite čitati kako biste saznali sve tajne ove biljke i bitne karakteristike.

Jedna od najstarijih biljaka na Zemlji smatra se paprat, a za razliku od drugih biljnih vrsta, one su trajnice bez sjemena. Što to znači? Razmnožava se vriježama koje se same stvaraju pored matične biljke, samo se odvoje od i presade na željeno mjesto. Moguće je razmnožavati i rasijavanjem spora, premda ide teško. Presađuje se kada preraste lonac, svake 2-3 godine uz dodavanje svježeg komposta.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Općenito, većina paprati ne prelazi dva metra visine, a ovisno o vrsti, i oblik lista varira. Stoga je važno znati koje vrste paprati postoje i koja vam najviše odgovara.

Nefrolepis, kućna paprat ili kovrčava paprat (Nephrolepis exaltata (L.) Schott) je trajna biljka iz porodice Lomariopsidaceae. Listovi joj rastu direktno iz zemlje, dugi su, zašiljeni i obično uspravni, mogu narasti i do 250 cm dužine, a cijela biljke je visine do 80 cm i širine 50-90 cm. Na listovima se nalaze mnogo malih listića naizmjenično poredani, svaki listić je ušiljen i dug 2-8 cm, postupno prema vrhu sve manji.

Od kultivara značajniji su:

Iskoristite njegovu moć i energiju: Evo gdje trebate držati bambus u svom domu

Iskoristite njegovu moć i energiju: Evo gdje trebate držati bambus u svom domu

  • ‘Bostoniensis’ – povijeni i širi listovi
  • ‘Marshallii’ – listovi su široki, gusto, svjetlozeleni
  • ‘Rooseveltii’ – listovi su veliki, valovitih rubova
  • ‘Whitmanii’ – listovi su kovrčavi i duboko urezani

Gdje pozicionirati paprat?

Ne zaboravite da paprati treba sjena i uvijek nedirektna svjetlost, kao i lagana podloga i dobra drenaža. Stoga je idealno smjestiti ove biljke malo dalje od prozora, ali uvijek blizu izvora prirodnog svjetla.

Ako ovu biljku želite staviti u vrt ili na terasu, jednostavno se morate pobrinuti da ne dobije puno direktne svjetlosti, jer bi se lako mogla osušiti. Morat ćete odabrati i žardinjeru: hoćete li koristiti fiksne ili viseće, o tome će ovisiti način rasta njezinih listova.

Kako se brinuti za paprat u posudi?

Paprati u prirodi rastu pričvršćene za grane ili debla, no kada se koriste za ukrašavanje doma, sadese  u posude, a to zahtijeva posebnu njegu.

Osnovna njega kućne paprati je osigurati stalno vlažan supstrat i zato je u vrućem razdoblju ovu biljku potrebno obilno zalijevati, ponekad i do dva puta dnevno, a zimi smanjiti zalijevanje i osigurati da tlo uvijek bude vlažno, piše Dom i dizajn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije