Bijeli, crveni, mladi i žuti: Koji luk je najbolji za salatu, a koji za kuhanje

Radiosarajevo.ba
Bijeli, crveni, mladi i žuti: Koji luk je najbolji za salatu, a koji za kuhanje
Pixabay / Ilustracija
Kada imate recept u kojem se nalazi luk, sigurno mislite da možete da iskoristite bilo koji imate. No, da li je baš tako?

Prije nego pređemo na razlike između luka, evo par savjeta kako da izaberete onaj pravi u prodavnici. Kada kupujete luk, trebalo bi da vodite računa i birate one koji djeluju teže i čvršće u rukama. Izbjegavajte mekane ili one koje imaju oštar miris prilikom čišćenja. Ovo je znak da je luk star. Osim bijelog, ostale vrste luka mogu se čuvati i nekoliko sedmica u tamnoj ili hladnoj prostoriji.

Žuti luk

Ovo je vrsta koju ljudi najčešće koriste kod kuhanja. Radi se o vrsti koja ima najjači okus od svih ostalih i za većinu jela je najbolji izbor, posebno ako želite karamelizirati neko jelo (pun je prirodnog šećera). Bogat je dijetnim vlaknima.

Reže se na sitne kockice.

Ljubičasti luk (kapula)

Ova vrsta ima najbolji okus ako se ne kuha i zato je idealna za hamburgere, sendviče itd. Također, odličan je u salatama i za roštiljanje. Ljubičasti luk sadrži manje šećera od žutog i prepun je antioksidanta koji smanjuju rizik od nastanka raka.

Reže se na kolutove i svaki kolut se razdvoji prstima.

Srebrenac

Ova vrsta luka savršen je izbor ako želite da vam jela imaju više teksture. Najhrskaviji je od svih i odličan je za staviti na pizzu, kao i za meksička jela. Inače, srebrenac ima protuupalna svojstva i dobro ga je često jesti.

Reže se na trakice.

Slatki luk

Ova vrsta jako nalikuje žutim luku, a razlika je u tome što je ljuska nešto više narančasta nego žuta. Ima blag okus i dobar je želite li ga jesti sirovog. Odličan je izbor za pripremu šalše (umaka od svježih rajčica) jer je prepun vode. Dobro paše i u hamburgerima.

Reže se na trakice.

Luk kozjak

Ova vrsta ima male, duguljaste glavice na kojima je zlatno-ružičasta ljuska. Slatka je i blagog okusa pa je odlična kao dodatak salatama i umacima za salate. Teksturom nalikuje češnjaku. Bogat je antioksidantima.

Reže se na trakice.

Mladi luk

Najbolje ga je jesti sirovog, ali može se koristiti i za kuhanje. U tom slučaju, koristi se cijeli, zajedno sa zelenim dijelom. Popularan je u kineskoj i japanskoj kuhinji. Bogat je vitaminima K i C.

Reže se na kolutiće.

Bijeli luk

Ova luk se dosta razlikuje od ostalih. Uglavnom ima oštriji ukus od žutog i tanju, papirastu ljusku. Može da se kuha kao i žuti, ali najbolje je kad se potpuno isitni i doda salatama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije