Bijela Egipat torta: Preukusni desert u kojem ćete uživati

0
Radiosarajevo.ba
Bijela Egipat torta: Preukusni desert u kojem ćete uživati
Foto: Pinterest / Bijela Egipat torta

Bilo da nešto slavite ili ste samo riješili da uljepšate dan sebi i dragim osobama u doba pandemije - recept za tortu koja se ne pravi brzo i lako, ali je izuzetnog ukusa, može biti dobro rješenje. Ova poslastica je idealan spoj tankih, mekih korica i dva fila, od kojih je jedan sladak a drugi blago kisjelkastog ukusa.

Sastojci za 4 kore ( pleh 30 x 20 cm, 4 korice ):

16 bjelanaca
20 kašika šećera
24 kašike mljevenih, pečenih lješnika

Sastojci za fil:

12 žumanaca
12 kašika kristal šećera
250 gr margarina ili maslaca
100 gr šećera u prahu
100 gr bijele čokolade

Sastojci za drugi fil:

250 ml slatke pavlake
200 gr kisjele pavlake
malo mljevenih pečenih lješnika za posipanje

Priprema:

Za jednu koru vam trebaju 4 bjelanca, 5 kašika šećera i 8 kašika mljevenih lešnika. Rerna se zagrije na 150 stepeni. Umute se bjelanca sa šećerom u čvrstu pjenu i umiješaju se lješnici.

Da bi smanjili vrijeme pečenja uzmete veliki pleh od rerne i sastojke za kore pecite samo dva puta jer je pleh od rerne obično veličine 40 x 30 cm i kada koru presiječete po sredini dobijete dvije kore 20 x 30 cm.

Peći na 150 stepeni, više sušiti, oko 40 minuta.

Za fil na pari umutiti žumanca sa šećerom dok ne pobijele i staviti da se kuva na pari oko 15 minuta. Skloniti sa vatre, dodati čokoladu, miješati da se otopi pa ostaviti da se hladi. Umutiti margarin sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenim filom.

Za drugi fil - umutiti slatku pavlaku pa joj dodati kisjelu pavlaku i sjediniti.

Na tacnu staviti prvu koru, četvrtinu prvog fila, pa preko premazati bijeli fil i posuti mljevenim lješnicima, druga kora i tako do kraja. Dekorisati tortu po želji.

Napomena: Lješnici se peku oko 18-20 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni desetak minuta, piše Vijesti.me.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije