Barbunya Pilaki: Napravite grah na turski način
Barbunya Pilaki tradicionalni je turski specijalitet, a riječ je o grahu koji se dinsta na maslinovom ulju s lukom, bijelim lukom i - paradajzom.
Ovo je veoma ukusno jelo, koje turci rado jedu kao lagani ručak, ili kao prilog pečenom mesu ili ribi. Služi se na sobnoj temperaturi ili hladan, a servira se s malo soka od limuna preko i peršunom.
Sastojci:
- 500g šarenog pasulja
- 3 mrkve
- 2 glavice crnog luka
- 1 zelena paprika
- 4 čena bijelog luka
- paradajz
- 3 kašike maslinovog ulja
- pola kašičice šećera
- 1 šolja tople vode
- peršun
- so i biber
- svjež limun
Priprema
Potopite grah u vodi veče prije pripreme. Ujutru iscijedite pasulj i kuhajte ga dok ne omekša. U velikoj šerpi zagrijte maslinovo ulje i dodajte isjeckanu mrkvu. Ostavite da se dinsta nekoliko minuta, a potom dodajte luk i papriku. Krčkajte sve zajedno oko pet minuta. Dodajte paradajz, bijeli luk i šolju tople vode. Začinite po ukusu. Nakon što pasulj proključa, ostavite da se kuha još desetak minuta. Sada smjesi s povrćem dodajte skuhan grah. Pokrijte šerpu poklopcem (napola) i ostavite secijalitet da se krčka oko pola sata.
Alen Škoro i Dželo Muharemović pred sarajevski derbi: "Ne trebaju nam prepucavanja oko navijača"
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.