Bajadera savršenog ukusa: Recept s lješnjacima koje vole sve generacije
Mnoge vrste poslastica su prošle i došle, zamijenjene nekim novim, ali nezaobilazni klasik čvrsto drži svoju poziciju.
Brzo se priprema, a nije potrebno ni mnogo sastojaka. Osim toga, ovaj kolač je prilično zasitan i izdašan.
Sastojci:
Klizište na Trebeviću: Postignut dogovor za sanaciju deponije iznad Curinih njiva
Podloga:
300 g šećera
8 kašika vode
150 g mljevenih oguljenih badema
150 g keksa
15 g maslaca
Nadjev:
150 g šećera u prahu
100 g maslaca
100 g mljevenog keksa
50 g crne čokolade
1 kašika slatkog vrhnja
Glazura:
200 g crne čokolade
1 kašika ulja
1 dl slatkog vrhnja
20 oguljenih badema
Priprema:
Podloga: Bademe za podlogu i kasnije posipanje staviti u kipuću vodu, ostaviti ih 10 minuta i skinuti im kožicu. Osušiti ih u pećnici na vrućem zraku. Šećer staviti u vodu da prokuha. U vrući sirup umiješati mljevene bademe, keks i maslac. Dobro promiješati da se sastojci spoje. Smjesu ravnomjerno rasporediti u kalup koji ste premazali maslacem. Ostaviti na hladnom da prenoći.
Nadjev: Rastopiti na pari čokoladu uz dodatak slatkog vrhnja. Pjenasto izmiksati šećer i omekšali maslac. Na kraju umiješati mljeveni keks i smjesu rastopljene čokolade i slatkog vrhnja. Premazati nadjev preko podloge i ponovno staviti na hlađenje dok se ne stisne. Kad je dobro ohlađeno i prilično tvrdo, izrezati na male pravokutnike ili kocke, po želji.
Glazura: Za glazuru otopiti čokoladu na pari uz dodatak slatkog vrhnja i ulja. Ostaviti da se malo ohladi, a zatim svaki preliti preko nadjeva. Staviti na neku podlogu koju je potrebno prekriti papirom za pečenje. Po želji posuti sitno nasjeckanim bademima i ostaviti još neko vrijeme da se čokolada stisne, piše Večernji list
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.