Bacate ljuske od jaja? Prestanite jer bi vam značajno mogle pomoći

1
Radiosarajevo.ba
Bacate ljuske od jaja? Prestanite jer bi vam značajno mogle pomoći
Foto: Shutterstock / Koristite ljuske od jaja za čišćenje

Najbolja sredstva za čišćenje su ona koja već imamo kod kuće, odnosno ona koja ne moramo posebno kupovati već iskoristiti od drugih namirnica koje smo koristili. Jedan od takvih primjera su ljuske od jaja.

Iako izgledaju krhko, zapravo su snažne jer sastoje se od kalcijevog karbonata koji, kada se izgnječi, ima odličnu teksturu za čišćenje. Zdrobljene ljuske jaja možete koristiti za ribanje tvrdokornih ostataka iz lonaca i tava. A posebno su praktične za ribanje mjesta do kojih spužvica ne može doprijeti; unutrašnjosti boca, vaza i drugih predmeta nezgodnog oblika.

Za ovaj trik nemojte koristiti gnjecave ljuske jaja koje ostanu nakon razbijanja sirovog jaja, nego ljuske koje ostanu kada gulite tvrdo kuhana jaja. Možete ih držati zamrznute u vrećici za zamrzavanje dok vam ne zatrebaju.

Duraković objavio video sa slavlja: 'Oj Ćamile nisi više glavni, pobedio narod pravoslavni'

Duraković objavio video sa slavlja: 'Oj Ćamile nisi više glavni, pobedio narod pravoslavni'

Izgnječite ljuske jaja pomoću nekog tvrdog predmeta. Zatim malo zdrobljenih ljuski usipajte u otvor predmeta koji želite očistiti. Nakapajte malo deterdženta za suđe i dodajte dovoljno tople vode da se promućka. Ljuske jaja će djelovati kao prirodni abraziv, ribajući unutrašnjost posude kada je vrtite na isti način na koji bi to radila spužva ili četka.

Iako ovaj trik možda neće izvući najtvrdokorniju prljavštinu, savršen je za uklanjanje svakodnevne prašine i prljavštine unutar vaza, boca i tegli. Osim toga, to je sjajan način da starim ljuskama jaja date date život prije nego što ih bacite u otpad ili kantu za kompot.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije