Djeca i bašta odličan su spoj: Aktivnosti za cijelu obitelj

Radiosarajevo.ba
Djeca i bašta odličan su spoj: Aktivnosti za cijelu obitelj

Djeca i bašta su odličan spoj. Njima je to prostor za igru (prljanje, sađenje, sređivanje itd.) ali i odličan momenat za učenje. Bašta je, najjednostavnije rečeno, idealno prirodno igralište. Dakle, nema dileme da li djecu treba puštati u baštu ili ne, već samo koje aktivnosti osmisliti za njih. Evo nekoliko aktivnosti kroz koje se djeca savršeno igraju, zabavljaju i uče na prijedlog Kućice:

Obrađivanje zemlje

Svaka alatka djecu zanima. Dajte im one koje njihov uzrast može da podnese i ona će se igrati satima. Na ovaj način djeca uče krupnu motoriku. Pogodne aktivnosti za to su: kopanje, grabuljanje, okopavanje motikom i zalijevanje.

Priprema sjemena

Neka djeca sortiraju sjemenje za sađenje i tako vježbaju finu motoriku. Pored toga, ona uče i da upoređuju i klasificiraju dok posmatraju sličnosti i razlike u sjemenju.

Ubacivanje sjemena

Ubacivanje sjemenja u zemlju je još jedan odličan način da se vježba fina motorika. Ovo će djeca naročito voljeti jer prljaju ručice.

Zalijevanje bašte

Zalijevanje je aktivnost koju deca mogu da rade stalno. Ali, kada se zalijeva bašta, onda tu ima mnogo više vode i sve je još zanimljivije. Dijete ovako vježba krupnu motoriku.

djeca_basta_pixabay.jpg - undefined

Obilježavanje sadnica imenima

Jedan od načina da deca razviju i rječnik vezan za baštu je razgovor o tome šta se sadi i obilježavanje biljaka, voća i povrća pomoću ispisivanja na štapićima. Koristite različite boje i bašta će biti još veselija.

Obilježavanje sadnica crtežima

Još jedan način da obilježite šta je gdje u bašti je i pravljenje posebnih znakova, crteža ili figurica. Služite se otiscima prstiju i raznim materijalima. Jednostavno, budite kreativni. Djeca će uživati i spojiti umjetnost i baštovanstvo.

Pravljenje markera i baštenskih ukrasa na kamenčićima

Ako djeca nešto vole, to je crtanje. Iskoristite to da napravite markere za baštu od kamenčića. I mala djeca mogu da oboje barem u jednu boju, a vi ako ste raspoloženi docrtajte ih tako da se vidi šta obilježavate. Ovo je još jedan odličan način da djeca uče o vrstama voća, povrća, biljaka itd.

Pravljenje cijelog naselja u bašti
Zaigrajte se sa svojom djecom, napravite čitavo selo ili gradić od prirodnih elemenata iz bašte, na ovu temu možete naći jako mnogo ideja na Pinterestu.

kucica_basta.jpg - undefined

Pravljenje baštenskog dnevnika

Uključite djecu tokom cijele godine u baštu tako što će voditi dnevnik onoga što su u jednom mjesecu zasadila, šta ste kupili na pijaci, šta je kad poraslo itd. Odličan način za praktično učenje prirode.

Zaleđivanje biljaka

Ovaj eksperiment će djeci biti jako zabavan. Neka ona sama odaberu cvjetove i listiće koji lijepo mirišu. Zaledite ih a onda uvečer ubacite u kadu dok se dijete kupa. Jedna kockica neće promijeniti temperaturu vode, a djeca će uživati da gledaju kako se voda topi i oslobađa mirisno cvijeće. Ovo nikako nije za jelo, radi se samo u mirisu i učenju agregatnih stanja.

Druženje s prirodom

Jedan od načina da djeca vole i poštuju prirodu jeste da se s njom druže od malena. Ohrabrite ih da pričaju sa cvijećem, voćem i povrćem i da ga grle, čuvaju, zalijevaju itd. To je životna škola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije