Ako vaša beba kiše, nemojte odmah pomisliti da je prehlađena, ovo može biti razlog

0
Radiosarajevo.ba
Ako vaša beba kiše, nemojte odmah pomisliti da je prehlađena, ovo može biti razlog
Pixabay / Beba / Ilustracija

Čim beba kihne, gledate je li joj hladno, zatvarate prozore ili je utopljavate misleći da je moguće da se beba prehladila ili pokupila kakvu drugu bolest.

No, nekad to kihanje nema ama baš nikakve veze s bolestima i ne morate razbijati glavu time kako se beba uspjela prehladiti. Novorođenčad često kiše no to nije uvijek znak prehlade.

Kihanje je refleks organizma koji mu služi da bi se oslobodili disajni i nosni putevi. Zrak koji udišemo pun je nečistoća poput čestica prašine, onečišćenja, hemijskih para koje bebe pomoću kihanja izbacuju iz nosa.

Centrotrans objavio uputstvo putnicima o korištenju mjesečnih karata za maj

Centrotrans objavio uputstvo putnicima o korištenju mjesečnih karata za maj

Ako vaša beba često kiše, a nema drugih simptoma prehlade ili bolesti, ne morate brinuti - to je normalno.  "Kihanje nije simptom bolesti, više se radi o prehladi ili iritaciji, nadražaju sluznice nosa. Dakle, ako bebicu nešto škaklja u nosiću ili pecka ona kihne", objašnjava pedijatrica Armano.

Najčešći uzroci zašto bebe kišu

Mali nosevi

Novorođenčad i bebe imaju uske nazalne prolaze i često im smetaju dlaka ljubimaca, vlakna iz pokrivača i deka, prašina pa redovnu kišu kako bi oslobodili disajne puteve.

Higijena nosa

Djeca dišu na usta i nije im lako prebaciti se na disanje kroz nos i zato je higijena nosne šupljine kod dojenčadi vrlo bitna jer, osim što ne znaju ne znaju disati na usta, ne znaju ni sama ispuhati nos. Pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš savjetuje da se bebin nosić čisti smotuljkom vate natopljenim fiziološkom otopinom time da vata mora biti smotana iz jednog komada pri čemu tek pola ulazi u nosić, a pola ostaje vani kako se ne bi dogodilo da vata ostane u nosiću. Kihanjem sami održavaju higijenu.

Ilustracija

Začepljen nosić

Kad je jedna nosnica začepljena, može se otvoriti kihanjem. Tokom dojenja, beba može biti pritisnuta uz majku tako da je jedna nosnica zatvorena ili malo spljoštena. Nakon hranjenja, beba može kihnuti kako bi otvorila nosnicu. "Ako beba ima začepljen nosić, prije hranjenja nakapajte gotovim pripravcima kupljenim u apoteci, a moguće je i kod kuće pripremiti biljnu otopinu od sljezovog korijena", savjetuje dr. Kolarek Karakaš.

Koji su još mogući razlozi?

Suh zrak

Suh zrak u stanu ili kući može biti razlog kihanja pa ga je potrebno vlažiti, naročito zimi kad je uključeno centralno grijanje. "Suh zrak može biti također iritans, zato je dobro u prostoriji gdje je bebica vlažiti zrak i kapati fiziološku otopinu u nosić", savjetuje pedijatrica Giovana Armano.

Iritansi

Nadražujuće djelovati mogu dim cigarete i prašina, a rezultat je često kihanje. Provjetravajte stan, otvarajte prozore kako bi izbacili sve moguće iritanse iz prostorije. I nemojte pušiti u blizini bebe.

Priručnik za roditelje: Ovo je način da provjerite da li je vašoj bebi hladno ili vruće

Priručnik za roditelje: Ovo je način da provjerite da li je vašoj bebi hladno ili vruće

Alergije

Ponekad je uzrok sezonski rinitis, to jeste peludna alergija. Alergije gornjih disajnih organa koje zahvataju nos i grlo manifestiraju se kao vodenasto curenje iz nosa i kihanje. Držite bebu podalje od alergena i javite se svom pedijatru kako bi utvrdio o čemu se točno radi, piše Miss7.

Bolest

Kod novorođenčadi, infekcije gornjih dišnih puteva, iscjedak iz nosa i kihanje su česti znakovi prehlade. Imaju još slab imuni sistem i kad ih drži odrasla osoba koja je zaražena gripom ili prehlađena, velika je vjerovatnoća da će je i oni dobiti. Pazite da uvijek operete ruke prije držanja bebe.

Kod veće djece kihanje je često simptom alergije, naročito u vrijeme cvjetanja nekih korova i trava npr. ambrozije. "Ako se javlja sezonski, to još više potkrjepljuje prisutnost alergena pa je uputno napraviti obradu i provesti terapiju", kaže pedijatrica Armano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije