Ako ovo ugledate na ljusci jajeta, bacite ga momentalno

2
Radiosarajevo.ba
Ako ovo ugledate na ljusci jajeta, bacite ga momentalno
Foto: Pexels / Ilustracija

Jaja su čest izbor za brzi doručak jer ne postoji pogrešan način pripreme. Možete ih skuhati, ispržiti jaja na oko ili napraviti kajganu – ukus će svejedno biti odličan.

Jaja sadrže i kvalitetne proteine, a nemaju mnogo kalorija. Ipak, ono što nas muči kada kupujemo jaja kako da izabremo ona koja su najbolja.

Uzimamo ona koja su nam "lijepa na oko", a jaja koje imaju neravnine i tačkice na ljusci obično izbjegavamo. Stručnjaci su rezriješili dilemu zašto neka jaja tako izgledaju i da li su sigurna za upotrebu.

Ponovo se zatreslo tlo u Bosni i Hercegovini

Ponovo se zatreslo tlo u Bosni i Hercegovini

"Ove tamne mrlje nastaju na početku procesa,  dok jaje još 'putuje' kroz kokošku. Na tom putu jaje se okreće, i ako se to dešava presporo, na kraju može dobiti pjegice. Neravna ljuska jajeta, također nastaje tokom tog procesa“, tvrde stručnjaci.

Da li je sigurno jesti takva jaja? Kratak odgovor je – da. Najvažniji dio kada je u pitanju bezbjednost u konzumiranju jaja je način na koji ih kuhate, piše Krstarica.

Jaja mogu da sadrže bakteriju salmonelu koja je drugi najčešći uzročnik trovanja hranom. Stručnjaci upozoravaju da crne ili zelene mrlje unutar ljuske jaja mogu da ukazuju da u jajima ima bakterija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije