Ako niste sretni sa radom od kuće, ovih pet trikova će vam pomoći

0
Radiosarajevo.ba
Ako niste sretni sa radom od kuće, ovih pet trikova će vam pomoći
Foto: goodhousekeeping.com / Rad od kuće/Ilustracija

Milioni ljudi su tek početkom pandemije COVID-19 iskusili rad na daljinu, koji je svakako teže pao starijim generacijama, ljudima koji su navikli na "tradicionalan" način obavljanja posla decenijama unazad.

Mnogima je, priznaće vam, novi način rada teško pao, ako svemu dodamo činjenicu da dosta zaposlenih ima djecu o kojoj mora da brine dok istovremeno završava poslovne obaveze.

Zato su se stručnjaci pozabavili time kako možete da usrećite sebe dok radite van kancelarije.

Pravilo broj 1: Pustite svjetlost u stan

Dotok sunca pokreće lučenje serotonina, hormona sreće, tako da je veza između prirodne svjetlosti i raspoloženja naučno dokazana. Ona pomaže ljudima da se opuste i fokusiraju. 

Pravilo broj 2: Utišajte buku

Naučnici tvrde da se naš mozak konstantno trudi da prepozna razne zvukove i promjene iz okoline, što može uticati na posao, odnosno, može nas dekoncentrisati. Stresan zvuk indukuje područje mozga zvano amigdala da šalje signale. Pokupi ih drugo područje mozga, hipotalamus, što zauzvrat podstiče nadbubrežne žlezde da pumpaju adrenalin u krv.

Pravilo broj 3: Otarasite se viška

Ne, ovo se ne odnosi na vaše kilograme, već na stvari koje vam "smetaju" u prostoru za rad. Kada je prostorija prenatrpana, to može biti prilično demotivirajuće. Zapravo, nije slučajno što su kancelarije danas mahom organizovane jednostavno: čist sto, biljka i laptop su sve što vam treba.

Pravilo broj 4: Napravite pauzu, provježbajte

Kod kuće ste, niko nas ne gleda, nikome ne smetate. Barem dva puta u toku radnog dana napravite pauzu od 5 minuta za istezanje. Ovo je u radu na daljinu posebno važno, jer generalno, nemate gdje da "prošetate" kao na poslu, a osim toga, uslovi za rad su skromniji: lošija stolica i pozicija za rad.

Pravilo broj 5: Ne potcenjujte moć biljaka

Postoji mnogo naučnih dokaza kako svjetlost, ali i prirodno okruženje, dakle, zelenilo - utiču na naš mozak i rad. Dolazi do smanjenja krvnog pritiska, anksioznosti, stresa i "vrtenja" istih misli po glavi. Istovremeno, okruženost biljkama utiče da bolje spavate i budete više fokusirani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije