Ako ne čistite radijatore, veći su računi za grijanje: Evo kako ih očistiti

Radiosarajevo.ba
Ako ne čistite radijatore, veći su računi za grijanje: Evo kako ih očistiti
Pixabay / Ilustracija / Grijanje

Radijatori rijetko ili nikada stižu na listu očišćenjih stvari, a ignoriranje ovog zadatka nije samo opasno za zdravlje.

Nakupljanje prašine između rešetki može začepiti protok topline, a tada oni moraju snažnije raditi kako bi zagrijali cijelu prostoriju u kojoj se nalaze. 

Prije čišćenja radijatora obavezno isključite grijanje. Ovo je sigurnosna mjera jer ćete radijator čistiti vodom, a i prljavština će lakše otići s hladnih površina, piše Vecernji.hr.

Na gornjem dijelu radijatora nalaze se otvori koje je jednostavno očistiti korišnjem sušila za kosu. Sušilo upalite i stavite topli zrak da svojim strujanjem kroz otvore ukloni veće nakupine prašine i prljavštine. Isti efekt možete postići i ako imate usisavač na paru.

Sve ono što se nalazilo u radijatoru sada će pasti na pod, a to jednostavno pometite ili usisajte.  Za sljedeći korak idealno bi bilo koristiti perušku, ali sasvim dovoljan može biti i uski drveni štap prekriven pamučnom tkaninom. Od gore prema dolje svaku rešetku očistite zasebno.

Završite čišćenjem izvana. Sok od limuna razrijedite u vodi i mokrom krpom prebrišite radijator. Ostavite da se osuši, a tek kada budute u potpunosti sigurni da nije vlažan možete ponovno upaliti svoj radijator. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije