Ako krećete na putovanje, obavezno uradite jedno!

0
Radiosarajevo.ba
Ako krećete na putovanje, obavezno uradite jedno!
Foto: Pexels / Ilustracija /Automobil

Vrijeme praznika i slobodni dani idealni su da odete na produženi vikend negdje.

Pred put uvijek je važno da budete dobro naspavani kako vam put i vožnja ne bi teško pali. U suprotnom, nedovoljno odmora može da dovede do mikrosana.

Mikrosan karakterišu kratke epizode nedostatka svijesti i predstavlja jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nesreća u svijetu.

Elon Musk kritikovao američku politiku: Tvrdi da će upropastiti vlastitu valutu

Elon Musk kritikovao američku politiku: Tvrdi da će upropastiti vlastitu valutu

Obično traje od dvije do četiri sekundi tokom kojih se vozač "isključuje" na tren, ne shvata šta se dešava i vjerovanja je da je samo u pitanju nedostatak koncetracije.

Prema studiji koju je sprovela "Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima Sjedinjenih Država", kada vozač vozi brzinom od 80 km/h i doživi mikrosan u trajanju od samo tri sekunde, on tada vozi naslepo više od 50 metara, piše Mondo.

Klimanje glavom, nehotično zatvaranje očiju i usporene reakcije su karakteristični simptomi koji prethode mikrosnu. Nedostatak odmora, posebno nakon intenzivnog radnog dana, dovodi do umora i pospanosti, a simptomi se pojačavaju i nakon obilnog ručka ili večere.

Prema "Nacionalnoj upravi za bezbednost saobraćaja na putevima", periodi između 10 i 12 sati uvečer, dva i pet sati ujutru, kao i rano popodne između dva i četiri sata poslije podne su trenuci kada umorni organizam najlakše tone u san.

Zato, nikako ne sjedajte za volan automobila i ne krećite na put, ukoliko se niste dovoljno odmorili.

Ako primijetite neke od gore navedenih simptoma, najbolje je da zaustavite auto na sigurnom mjestu, napravite pauzu i unesete tečnost u organizam.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije