7 namirnica koje vegetarijanci i vegani ne smiju jesti, a često ni sami to ne znaju

2
Radiosarajevo.ba
7 namirnica koje vegetarijanci i vegani ne smiju jesti, a često ni sami to ne znaju
Foto: Pixabay / Veganska ishrana / Ilustracija

Možda ste se odlučili za život bez mesnih proizvoda zato što vam jednostavno ne sjedaju dobro ili vam nisu fini.

U tom slučaju se ne morate ograničavati s namirnicama koje vam ne smetaju, tj. ako vam namirnice s ovog popisa do sad nisu predstavljale problem, nema razloga zašto biste ih izbacili iz prehrane.

Međutim, ako ste prestali konzumirati mesne proizvode ili sve proizvode životinjskog podrijetla iz moralnih razloga, trebali biste znati otkud dolaze namirnice u nastavku.

Inače, vegetarijanac je osoba koja ne jede životinjsko meso. Neki vegetarijanci jedu hranu životinjskog porijeklo poput jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda te meda, a neki ju ne jedu. Vegan je osoba koja ne jede hranu životinjskog podrijetla, ali tu spadaju i jaja, mlijeko, med i sve namirnice u kojima postoje sastojci životinjskog podrijetla makar i samo u tragovima. Vegani također ne nose odjeću životinjskog podrijetla, od vune, kože i sl.

Gumeni bomboni

Ko ih ne bi trebao jesti? Vegetarijanci ni vegani

Zašto? Gumene bombone bi zapravo trebali svi izbjegavati, a ne samo vegetarijanci i vegani. Osim što su skoro pa čisti šećer, želatina koja je jedan od njihovih glavnih sastojaka, proizvodi se od životinjskog kolagena u njihovim kostima, koži i ligamentima.

Postoje veganski gumeni bomboni i možete ih naći u specijaliziranim trgovinama hranom i u ponekim većim supermarketima.

Zapečeni grah u konzervi

Ko ga ne bi trebao jesti? Vegetarijanci ni vegani

Zašto? Ovo se ne odnosi na sve brendove konzerviranog zapečenog graha, no nije rijetkost da se u ovom proizvodu nalazi životinjska mast. Svakako pročitajte deklaraciju prije kupovine, za svaki slučaj.

Worcestershire umak

Ko ga ne bi trebao jesti? Vegetarijanci ni vegani

Zašto? Ovaj umak kojeg ili volite ili mrzite sadrži inćune ili riblje ulje, što ga čini prigodnim jedino za pesectarijance (vegetarijance koji jedu i morske plodove).

Jaja

Ko ih ne bi trebao jesti? Vegani

Zašto? Oko jaja u biljnoj prehrani se lome koplja - neki smatraju da ih vegetarijanci mogu jesti, a neki smatraju da ne. Sve ovisi o vašoj definiciji vegetarijanstva - ako vama to znači da ne jedete životinjsko meso, onda možete jesti jaja.

Iz jaja koja jedemo se ne bi nikada razvio pilić, što znači da nijedna životinja nije izgubila život ako ih jedemo.

Med

Ko ga ne bi trebao jesti? Vegani

Zašto? Malo se koji vegan ovoga drži, no med je produkt pčela, što ga čini životinjskim proizvodom. Istina, pčelama je u prirodi da proizvode med i vjerojatno ne pate zbog toga, no striktno gledajući, med je i dalje životinjski proizvod.

Majoneza

Ko je ne bi trebao jesti? Vegani

Zašto? Iz istog razloga zašto ne bi trebali jesti jaja - glavni sastojak majoneze.

Tjestenina

Ko je ne bi trebao jesti? Vegani

Zašto? Glavni sastojci tjestenine su jaja i brašno. Sušena tjestenina ne mora nužno uključivati jaja, no uvijek provjerite deklaraciju za svaki slučaj, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije