Znate li zašto pomjeramo kazaljke i prelazimo na zimsko računanje vremena?

1
Radiosarajevo.ba
Znate li zašto pomjeramo kazaljke i prelazimo na zimsko računanje vremena?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Razlog zašto se satovi zimi vraćaju unazad nije samo da nas zbuni, već i navodno da nam pomogne. Ove godine, zimsko računanje vremena se vraća u nedjelju 29. oktobra.

Tada ćemo kazaljke pomjeriti s 3 na 2 sata iza ponoći i tako ćemo dobiti dodatnih sat vremena za spavanje.

To je, najprije, smislio američki političar i naučnik Benjamin Franklin, davne 1784. godine. Objavio je esej u kojem je predlagao da ljudi ranije ustaju i tako uštede na svijećama. Slična ideja je pala na pamet i pra-pra-pradjedu pjevača grupe Coldplay Chris Martina - Williamu Willetu 1907. godine. On je objasnio da mu je to sinulo kada je tokom ljetneg jahanja ujutro primijetio koliko je zavjesa još spušteno.

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Ljetno računanje vremena prva je uvela Njemačka 1916. godine, a nekoliko sedmica kasnije i Velika Britanija. Obje su tada bile u jeku Prvog svjetskog rata i bilo im je vrlo značajno da što bolje iskoriste dnevnu svjetlost, a sačuvaju ugalj. Sljedeće godine to je uradila Rusija, a 1918. i Sjedinjene Američke Države. Ipak, u mirnodopskim uslovima to nije zaživjelo u Americi. Pod pritiskom farmera, američki predsjednik Woodrow Wilson ubrzo je ukinuo ljetno vrijeme, navodeći da se zemlja ponovo vraća "Božjem vremenu".

Ni u Europi nisu postojala pravila koja bi važila za sve. Tokom Drugog svjetskog rata Britanci su, na primjer, duplirali uštedu - pomjerali su časovnike dva sata unaprijed. Ljetno vrijeme je u tadašnju Saveznu Federativnu Republiku Jugoslaviju stiglo, prvi put, tek 27. marta 1983. godine.

Zašto ih pomjeramo?

Kada prelazimo na zimsko računanje vremena?

Kada prelazimo na zimsko računanje vremena?

A za šta tačno služi 'pomjeranje' kazaljki?

To bi trebala biti mjera za uštedu energije kako nam svjetla ne bi bila toliko potrebna u hladnim, mračnim zimskim jutrima, kao i u ljetnim noćima. Također nam daje 'duže' večeri ljeti.

U međuvremenu, to znači da zimskim jutrima ne bude tako mračno tako dugo.

No, sve više zemalja prestaje pomjerati kazaljke. U martu 2022. Senat SAD-a jednoglasno je usvojio Zakon o zaštiti od sunca u pokušaju da se zaustavi pomjeranje kazaljki u zemlji dva puta godišnje. Očekivalo se da će ovo početi u novembru 2023., ali kako sada stoji, ne smatra se da je zakon prošao Zastupnički dom. S druge strane, Europski parlament je 2019. izglasao ukidanje ljetnog računanja vremena 2021. To, međutim, nikad nije došlo u obzir, za što se smatra da je rezultat Brexita i pandemije koji su im oduzeli puno vremena.

U jednom trenutku se čak govorilo da je pomjeranje kazaljki zapravo loše za naše zdravlje.

Studija iz 2016., pod naslovom 'Promjene u pojavi ishemijskog moždanog udara nakon prijelaza na ljetno računanje vremena', objavljena u Sleep Medicine, otkrila je da su stope moždanog udara tokom dva dana nakon obje promjene sata bile osam posto veće nego inače.

Istraživači u Finskoj napisali su tada: "Prijelazi na ljetno računanje vremena remete cirkadijalni ritam i pomiču obrazac dnevnih varijacija u početku moždanog udara, ali učinci na učestalost tih udara nisu poznati."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije