Nova inicijativa europarlamentaraca: Da li će se od ove godine ukinuti pomjeranje sata?

1
Fena
Nova inicijativa europarlamentaraca: Da li će se od ove godine ukinuti pomjeranje sata?
FOTO: Pixabay / Big Ben

Uoči skorog pomjeranja kazaljki na satu, koje će zadnje nedjelje marta biti prebačeno na ljetno računanje vremena, ponovno se rasplamsava rasprava o ukidanju prakse pomjeranja sata.

Grupa europarlamentaraca uputila je zahtjev Evropskoj komisiji da osigura ukidanje pomjeranja sata, što su u javnom savjetovanju zatražili i evropski građani.

Grupa od 44 europarlamentarca iz različitih političkih skupina, ove je sedmice od komisije zatražila izradu procjene učinka ukidanja pomjeranja sata. To bi omogućilo Vijeću EU-a, odnosno državama članicama, da nastave pregovore o ovom prijedlogu, istaknuli su.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Naime, Evropska komisija je 2019. godine predložila ukidanje pomjeranja sata već za 2021. godinu, ostavljajući odluku o tome koje će se vrijeme primijeniti državama članicama. No, zbog nesuglasica među državama oko toga žele li uvesti zimsko ili ljetno računanje vremena, prijedlog je zapeo u Vijeću EU.

Prijedlog Bruxellesa o ukidanju pomjeranja sata pokrenuo je 2018. javnu raspravu na nivou EU u kojoj je učestvovalo 4,6 miliona europskih građana, a 84 posto sudionika podržalo je ukidanje pomicanja sata.

Vijeće EU-a je u decembru 2019. daljnje pregovore o prijedlogu Komisije uvjetovalo procjenom učinka na nivou EU-a, koju Komisija još uvijek nije pripremila, upozorili su europarlamentarci u inicijativi. U pismu upućenom predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen i evropskoj povjerenici za promet Adini Valean, pozvali su Komisiju da pomogne osigurati da se prijedlozi evropskih građana uvaže.

Ne zaboravite: Uskoro pomjeramo kazaljke na satu

Ne zaboravite: Uskoro pomjeramo kazaljke na satu

Parlamentarci naglašavaju da Europska komisija ne bi trebala ignorirati sve glasnije pozive evropskih građana. Izrazili su i očekivanje da inicijativa kluba zastupnika neće ostati u ladicama te da bi sporazum mogao biti usvojen i prije pomjeranja kazaljki na zimsko računanje vremena, na jesen.

Ljetno računanje vremena u EU je na snazi ​​od 1980. godine, a uvedeno je radi uštede energije. Članice EU su inače razvrstane u tri različite vremenske zone. Zapadnoevropsko vrijeme vrijedi za Irsku i Portugal, srednjoevropsko za 17 članica EU, uključujući Bosnu i Hercegovinu, a istočnoevropsko vrijeme za Bugarsku, Kipar, Estoniju, Finsku, Grčku, Latviju, Litvaniju i Rumuniju, prenosi STA. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije