Znate li u kojoj zemlji se najmanje radi, najviše uživa i najduže živi?

5
Radiosarajevo.ba
Znate li u kojoj zemlji se najmanje radi, najviše uživa i najduže živi?
Foto: Pexels / Luksemburg / Ilustracija

Balans između poslovnih obaveza i privatnog života sve se više ističe kao važan faktor blagostanja. Mislite i o tome dok sanjarite o preseljenju u zemlju idealnu za život, jer nekad stvari nisu baš kao što nam izgledaju s distance.

Postizanje idealne ravnoteže nije jednostavno, pogotovo kada imamo u vidu način i troškove života u velikim gradovima, piše Travel magazine.rs.

Ako vas zanima koji narodi uspijevaju najbolje da uklope svoj posao i slobodno vrijeme, pogledajte rezultate nove studije u nastavku. Parametri koji su uzimani u obzir prilikom rangiranja zemalja uključuju prosječan broj radnih sati nedjeljno, dužinu godišnjeg odmora, procenat stanovnika koji imaju neometan san tokom noći, dužinu životnog vijeka i osjećaj sreće kod ispitanika u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Znate li u kojoj zemlji radnici imaju najduži godišnji odmor? Evo na kojem mjestu je BiH

Znate li u kojoj zemlji radnici imaju najduži godišnji odmor? Evo na kojem mjestu je BiH

Po svim tim kriterijumima, na vrhu je Luksemburg, između ostalog, i zahvaljujući sistemu u kome poslodavci nagrađuju zaposlene sa više godišnjeg odmora što su starije životne dobi. Tako radnici stariji od 55 godina u ovoj zemlji imaju u prosjeku 36 dana plaćenog godišnjeg odsustva.

Austrija i Danska, koje zauzimaju drugo i treće mjesto, radnicima daju minimalno 25 dana plaćenog odmora godišnje, a pogledajte cijelu top 10 listu zemalja čiji stanovnici očigledno najviše uživaju u životu:

  1. Luksemburg
  2. Austrija
  3. Danska
  4. Norveška
  5. Finska
  6. Švedska
  7. Francuska
  8. Belorusija
  9. Nizozemska
  10. Švajcarska
Gdje se u Evropi ne plaća gradski prevoz?

Gdje se u Evropi ne plaća gradski prevoz?

Velika Britanija je na 17. mjestu zahvaljujući razumnom prosječnom radnom vremenu od 36 sati nedjeljno, relativno visokom životnom vijeku od 81,2 godine, a više od polovine ispitanika navelo je i da spavaju u prosjeku 7,5 sati tokom noći, što je dobar rezultat.

Zanimljivo je da su se Sjedinjene Američke Države našle na 87. mjestu, između ostalog i zbog toga što radnicima uopšte nisu garantovani plaćeni dani godišnjeg odmora, a dio populacije je nezadovoljan kvalitetom sna tokom noći.

S druge strane, Kina, Meksiko i Malezija su izuzetno loše rangirani, jer se u sve tri zemlje radi u prosjeku 46 sati nedjeljno. S obzirom da je radno vrijeme znatno duže, očekivali biste da će zaposleni dobiti više slobodnog vremena. Međutim, to uopšte nije slučaj, jer se u Kini dobija svega 5 dana godišnjeg odmora, u Meksiku 6, a u Maleziji 8.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije