Njemačka željeznica radnicima plaća 100 eura bonusa za štednju energije

1
Hina
Njemačka željeznica radnicima plaća 100 eura bonusa za štednju energije
Foto: Hyde Flippo / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Njemačka željeznica (Deutsche Bahn DB), kao jedan od najvećih potrošača električne energije u zemlji, u sklopu akcije štednje energije želi svim zaposlenima isplatiti bonus od 100 eura kako bi ih motivirala na štednju.

"Bilo da se radi o rasvjeti, grijanju ili korištenju stepenica umjesto dizala, i male uštede se na kraju mogu nakupiti do značajnog iznosa", rekao je šef kadrovskog odjela DB-a Martin Seiler.

Stotinu eura bonusa za više od 200.000 zaposlenih će stajati oko 20 miliona eura koliko koncern vjeruje da će moći uštedjeti na električnoj energiji kroz dodatnu motivaciju zaposlenih.

Od septembra u Njemačkoj: Više novca za veliki broj stanovnika – evo za koga

Od septembra u Njemačkoj: Više novca za veliki broj stanovnika – evo za koga

Uprava će s dodatnih 50 eura nagraditi svaku ideju koja pridonosi dodatnoj uštedi energije. Od utorka navečer su isključeni LED rasvjetni paneli na zgradi uprave DB-a na Potsdamskom trgu u Berlinu. Slično se priprema i s ostalim upravnim zgradama kompanije.

DB je s oko deset teravatsati godišnje jedan od najvećih potrošača električne energije u Njemačkoj. Više od 62 posto utrošene energije već sada otpada na struju iz obnovljivih izvora.

U sklopu priprema za moguće nestašice plina, koji se djelomice koristi i za proizvodnju električne energije, savezna i pokrajinske vlade su donijele uredbe o štednji energije koje sadrže pravila o ograničavanju grijanja javnih prostora ove zime.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije