Znate li šta je 'karafingla' i za šta se koristi?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li šta je 'karafingla' i za šta se koristi?
Foto: Pexels / Restoran / Ilustracija

U našem jeziku postoji mnogo riječi stranog porijekla. Tako se u ugostiteljstvu koriste mnogi izrazi koji nisu nisu poznati širokim narodnim masama.

Pojam 'karafingla' (karafindl) je nepoznat većini ljudi koji se ne bave ugostiteljstvom. Naime, ovaj predmet je nezaobilazan u restoranima, a nalazi se na svakom stolu.

Karafindl ili karafingla riječ je njemačkog porijekla. Ostatak populacije često koristi opisne izraze za ovaj dio pribora za stol jer ne znaju specifičan naziv.

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Kada je riječ o stvaranju nezaboravnog doživljaja uživanja u hrani, pored kvaliteta i ukusa jela, ključnu ulogu igra pažnja posvećena detaljima. Svi elementi, od prezentacije hrane do dekoracije stola, imaju značajan utjecaj.

Jedan od neizostavnih dodataka prilikom postavljanja stola jeste set za ulje i sirće, poznat i kao karafingla ili karafindl. Ovi elegantni i praktični setovi nisu samo funkcionalni, već pridodaju dozu sofisticiranosti svakom obroku.

Karafingla (karafindl) se najčešće sastoji od držača (koji može imati i tacnu) u kojem se nalaze dvije flašice ili posude – jedna sa sirćetom, druga sa jestivim uljem. Ponekad se u sklopu seta nalaze i posude za so, biber ili druge začine, a neki od ovih setova imaju i mjesto predviđeno za čačkalice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije