Znate li koji je najposjećeniji grad na svijetu?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li koji je najposjećeniji grad na svijetu?
FOTO: AA / Istanbul

Kada se pomenu gradovi koji su magnet za turiste većini prvo padne na pamet Pariz, Rim ili London. Međutim, prema "Euromonitor Internationalu", nijedna od ovih destinacija nije zauzela prvo mjesto na listi najposjećenijih gradova svijeta u 2023. godini.

Upravo je Istanbul prošle godine imao najviše međunarodnih dolazaka. Ekonomski i kulturni centar Turske dočekao je 2023. godine nevjerovatnih 20,2 miliona posjetilaca, a predviđa se da će se u 2024. taj broj biti još veći.

Zemlja je nedavno ublažila svoje vize za putnike iz SAD-a i Kanade, a sa svojim bogatstvom blistavih kulturnih znamenitosti i spojem azijske i evropske kulture, nije ni čudo što je grad toliko popularan, piše Blic.

U UN-u večeras počele konsultacije o Nacrtu Rezolucije o Srebrenici

U UN-u večeras počele konsultacije o Nacrtu Rezolucije o Srebrenici

Toliko turizma nije uvijek blagoslov – samo Aja Sofija ugosti oko 3,5 miliona ljudi godišnje, a ulaz će uskoro koštati posjetioce 25 eura.

London je zauzeo drugo mjesto na listi sa 18,8 miliona, a imajući u vidu da se broj posjetilaca u gradu vratio na nivo prije pandemije i nije veliko iznenađenje. Dubai je na trećem mjestu sa 16,8 miliona, a Antalija, još jedan turski grad, zauzima četvrto mjesto.

Lista od 10 najposjećenijih gradova u 2023. godini prema Euromonitor Internationalu obuhvata:

Istanbul, London, Dubai, Antalija, Pariz, Hong Kong, Bangkok, New York, Kankun, Meka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije