Hladne šapice i gladne njuškice: Mačke iz metropole i ne - nije u pitanju Istanbul

1
Radiosarajevo.ba
Hladne šapice i gladne njuškice: Mačke iz metropole i ne - nije u pitanju Istanbul
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Mačke u Sarajevu

Istanbul je u cijelom svijetu, a posebno lokalcima i turistima, poznat kao kraljevstvo mačaka. 

Mačke su u Istanbulu zaista glavne glumice u svom filmu - svi ih hrane i brinu se o njima, a nerijetko ih ugostitelji uvode u svoje objekte preko noći kada zahladi.

Mačke sa slika u našoj galeriji ovog puta ne dolaze iz Turske, već iz Bosne i Hercegovine i to Sarajeva. One su 'redovne mušterije' u sarajevskoj ulici Ferhadiji gdje posmatraju slučajne prolaznike kao iz izloga čekajući na sljedeću osobu koja će ih nahraniti.

Horor u Britaniji: Čovjek sa mačetom na  stanici u Londonu, veći broj povrijeđenih

Horor u Britaniji: Čovjek sa mačetom na stanici u Londonu, veći broj povrijeđenih

U Sarajevu je nedavno napadao prvi 'konkretan' snijeg, a temperature su već danima ispod nule, bez obzira na sunce koje zasija na par sati. Iako su snijeg i sunce za neke asocijacija na zimske radosti, za životinje koje žive na našim ulicama, ovo je vrijeme kada preživljavaju.

Svi im možemo s vrlo malo truda pomoći da prežive zimske dane, a evo nekoliko uputa kako to učiniti.

Lijepa vijest iz Kantona Sarajevo: Izdvojeno 160.000 KM za zaštitu pasa i mačaka lutalica

Lijepa vijest iz Kantona Sarajevo: Izdvojeno 160.000 KM za zaštitu pasa i mačaka lutalica

Odškrinite vrata ulaza

Ako vidite psa ili mačku da se mrznu ispred zgrade, sjetite se kako bi bilo da ste zaboravili ključ svog stana baš tog ledenog dana. Odškrinite vrata od ulaza i dopustite im da se bar malo zagriju i borave tu na par sati.

Napravite im kućicu

Ako imate 'domaćeg' uličnog psa, s kojim su se već i sprijateljila djeca iz naselja, bilo bi lijepo da mu od starih dasaka, stiropora koji je odličan izolator, te sličnih jeftinih materijala, napravite kućicu.

Stare deke i odjeća mogu biti spas

Stara odjeća, deke i sve one stvari koje godinama stoje u podrumu mogu spasiti živote životinja u vašem komšiluku. Pokupite sve te tkanine, stavite ih u natkriveni ćošak (ispod stepeništa, u uglu zgrade), a smrznute životinje će ih pronaći i biće vrlo zahvalne.

Nahranite ih i ostavite vodu

Ostaci hrane svakodnevno se povlače po našim kuhinjama, a uličnim psima i mačkama mogu značiti puno u vrijeme kad zbog snijega teško pronalaze hranu. Hranu im možete ostaviti pored kontejnera ili na mjestu gdje ih najčešće viđate, kako bi je lako pronašli.

Voda je jednako bitna, i na nju morate obratiti posebnu pažnju, s obzirom na to da na minusima voda ledi.

Ne zaboravite na ptice

Plastični poklopac stare činije, tacnica ili nešto slično može biti izvor života za vrapce i golubove koji po ovom nevremenu ne mogu pronaći mrvice. Malo starog hljeba, koje zrno i bit će spašene.

Slama u kućici

Mnogi ulični psi žive u improviziranim kućicama od kutija, starog bureta ili nečeg sličnog. Ako vidite takvo nešto, ne budite lijeni, stavite im slamu da bi im bilo toplije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije