Znate li koje aviokompanije su imale najviše nesreća u 2023. godini?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li koje aviokompanije su imale najviše nesreća u 2023. godini?
Foto: Pexels / Avion/Ilustracija

Prema istraživanju koje je objavio Executive Flyers 19. septembra 2023. godine, Visual Capitalist je rangirao globalne aviokompanije po broju nesreća.

Air France i American Airlines su na vrhu liste sa po 11 nesreća, a važno je napomenuti da su se dvije nesreće American Airlinesa i dvije United Airlinesa dogodile su se tokom terorističkom napada 11. septemra 2001.

Slijede ih China Airlines i Korean Air sa po devet nesreća, dok Pakistan International Airlines bilježi osam nesreća. Važno je istaknuti da su s obzirom na desetine miliona letova godišnje, velike nesreće ustvari veoma rijetke rijetke.

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Prema podacima iz The Wall Street Journala, u Sjedinjenim Američkim Državama proteklih 15 godina nije zabilježena veća nesreća u komercijalnoj avioindustriji, uprkos tome što je bilo više od 100 miliona letova.

Peto mjesto drži Pakistan International Airlines s osam nesreća, a slijede ga United Airlines sa sedam, EgyptAir, Ethiopian Airlines i Thai Airlines sa šest te Lufthansa sa pet avionskih nesreća. Ryanair u svojih 37 godina rada nikada nije imao kobnu nesreću.

Drama u Moskvi: Putnica u avionu rekla da ima bombu u prtljagu

Drama u Moskvi: Putnica u avionu rekla da ima bombu u prtljagu

Zanimljivo je i da je pogreška pilota broj jedan uzrok avionskih nesreća. Upravljanje avionom zahtijeva dugotrajnu obuku, poznavanje mehaničkih komponenti aviona i vještine koordinacije oko-ruka za učinkovito i sigurno manevrisanje.

Prva avionska nesreća zabilježena je 17. septembra 1908., kada se modificirani avion braće Wright srušio se tokom demonstracija u Fort Myeru, ozbiljno povrijedivši pilota Orvillea Wrighta i ubivši posmatrača, poručnika američke vojske Thomasa E. Selfridgea, javlja Vecernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije