Ovo je deset najprljavijih mjesta u avionu: Jedno ćete sigurno dotaknuti tokom leta

1
Radiosarajevo.ba
Ovo je deset najprljavijih mjesta u avionu: Jedno ćete sigurno dotaknuti tokom leta
Foto: Pexels / Stjuardesa/Ilustracija

Turistički operater Ski Vertigo podijelio je spisak od deset najboljih žarišta zaraznih bolesti u avionima. 

Jedna od najprljavijih površina je, nažalost, ona koju ćete najvjerovatnije dodirnuti tokom leta - stolići. Tim je upozorio: "Ove površine se mogu koristiti u raznim slučajevima tokom letova, od konzumiranja hrane do odmorišta za lične predmete i elektronske uređaje".

"S obzirom na njihovu višenamjensku upotrebu i činjenicu da ekipe za čišćenje često imaju ograničeno vrijeme između letova, stolovi s poslužavnikom možda neće biti temeljito očišćeni, što dovodi do značajnog nakupljanja bakterija i virusa. To ih čini glavnom lokacijom za prijenos bolesti".

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Međutim, oni nisu jedina površina koju treba izbjegavati - pogledajte kompletnu listu ispod.

Kupatila: S obzirom na mali prostor i veliki broj korisnika, kupatila u avionu su žarište mikroba. Gotovo svaki korisnik dodiruje dugme za ispiranje, bravu na vratima i ručke slavine, često bez odgovarajućeg pranja ruku, što ove površine čini plodnim tlom za bakterije.

Džepovi na naslonu sjedala: Ovi džepovi su namijenjeni za odlaganje predmeta kao što su knjige, elektronika i potrepštine za putovanja, ali često na kraju u njima se nalazi smeće, korištene maramice i omote za hranu, što može doprinijeti rastu bakterija. Čišćenje ovih džepova nije uvijek temeljito, što dovodi do nakupljanja bakterija tokom vremena.

Sjenila za prozore: Mnogi putnici prilagođavaju sjenila tokom leta, ali oni obično nisu u fokusu tokom čišćenja. Ovaj česti kontakt rukama, koje možda nisu uvijek čiste, omogućava prijenos bakterija na i sa sjenila.

Jastuci i deke: Kada avio-kompanije ne obezbijede jastuke i deke u zapečaćenoj ambalaži, postoji rizik da su ih koristili prethodni putnici, a da nisu pravilno očišćeni. To može dovesti do širenja ćelija kože, ulja i potencijalno infektivnih agenasa.

Ručke za toalet: Svaka osoba koja koristi toalet dodiruje toalet i kvake na vratima. Ove ručke su kritično područje za prijenos bakterija i virusa, posebno ako pranje ruku nije temeljito.

Područja naslona sedišta: Ovo uključuje ekrane naslona sedišta, stolove za poslužavnike i džepove. Visok nivo aktivnosti u ovim oblastima, u kombinaciji sa nedovoljnim čišćenjem između letova, znači da u njima mogu biti smještene razne klice.

Sjedišta i pojasevi: Koriste ih različiti putnici svaki dan, ova područja možda neće dobiti nivo čišćenja koji je potreban između letova, što ih čini potencijalnim vektorima za prenošenje bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije