Žene nikada ne bi trebale zaspati uz upaljeni televizor: Nećete vjerovati zbog čega

0
Radiosarajevo.ba
Žene nikada ne bi trebale zaspati uz upaljeni televizor: Nećete vjerovati zbog čega
Foto: Pexels / Ilustracija/Gledanje televizije

Većini se ovo dogodilo barem jednom – zaspale smo pred televizorom. Nekima je to čak preraslo u naviku pa skoro svake večeri umjesto u krevetu u san utonu na kauču – ili ako televizor imaju u spavaćoj sobi, zaspu uz upaljeni televizor. Možda nisi znala, ali ovakva praksa nije dobra za zdravlje - a ni za tvoju liniju.

Žene kojima se često dogodi da zaspu pred televizorom imaju veći rizik od problema s prekomjernom težinom – ovo je potvrdilo istraživanje koje je proveo Nacionalni institut za zdravlje u Bethesdi, Maryland.

Učesnice ovog istraživanja u dobi od 35 do 74 godine odgovarale su na pitanja o svojim navikama spavanja: zaspu li često pred televizorom, ostavljaju li noću upaljena svjetla te spavaju li u potpunoj tami. Ispitanicama istraživanja se također izmjerio indeks tjelesne mase. Ista su mjerenja provedena i pet godina nakon završetka istraživanja kako bi se uporedili rezultati.

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

Istraživanje iz Marylanda pokazalo je kako su žene koje su spavale s upaljenim svjetlima ili televizorom imale čak 17 posto veću vjerovatnoću dobiti oko pet kilograma ili više tokom pet godina, u odnosu na žene koje su spavale u potpunom mraku. Pri tom, malo noćno svjetlo u spavaćoj sobi nije utjecalo na rezultate.

Naučnici su otkrili kako uzrok takvih rezultata leži uglavnom u jednom faktoru – hormonima. Naime, umjetno svijetlo poput svjetla ekrana može promijeniti nivo hormona u našem organizmu, a ujedno utječe i na druge biološke procese koji povećavaju rizik od pretilosti. Pojednostavljeno rečeno, nedovoljno kvalitetnog i mirnog noćnog odmora znači i brže debljanje. Pretilost donosi niz zdravstvenih problema i rizik od nekih ozbiljnih bolesti.

Mit ili istina: Da li ćete se zbog hljeba debljati?

Mit ili istina: Da li ćete se zbog hljeba debljati?

Ovo je itekako značajan razlog zašto bi trebala pripaziti da više ne zaspiš pred televizorom i da napokon usvojiš zdrave navike spavanja i odlaska u krevet. Ako ne znaš kako stati na kraj toj štetnoj navici, evo nekoliko jednostavnih savjeta koji ti u tome mogu pomoći:

  • Zdravo grickanje – čips, kokice, keks – mnogo ugljikohidrata koje nerijetko konzumiramo gledajući film ili omiljenu seriju dodatno će nas usporiti i uspavati. Radije biraj zdrave grickalice kao to su sjemenke, voće ili orašasti plodovi.
  • Ustani i protegni se – čim osjetiš da postaješ sve više pospana i da ti je teško pratiti radnju filma ili serije, ustani, prošeći i napravi nekoliko jednostavnih vježbi istezanja da se razbudiš. Otvori prozor i duboko udahni svjež večernji zrak.
  • Dodatna aktivnost – umjesto da samo opušteno sjediš (ili, još gore, ležiš) pred televizorom, zabavi se još nekom radnjom dok gledaš film. To može biti peglanje ili manikura – bilo šta što će te držati budnom i neće ti dopustiti da utoneš u san, piše Zena.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije