Žena bila trudna 46 godina: Doktori se šokirali šta su joj izvadili iz stomaka

Žena bila trudna 46 godina: Doktori se šokirali šta su joj izvadili iz stomaka
YouTube / Prtscr
U tijelu jedne Marokanke nalazila se beba dugih 46 godina.

Pravo je čudo da je Zahra Abutalib uspjela da preživi sa "kamenim djetetom" u utrobi.

Njen slučaj je jedan od najnevjerovatnijih u historiji medicine. Daleke 1955. godine, Zahra je osjetila bolove i počela se porađati u malom selu nadomak Kazablanke. Iako je porođaj trajao 48 sati, beba se nije rodila, nakon čega je Zahra prebačena u bolnicu gdje je trebalo da se konačno porodi i gdje bi bila pod nadzorom stručnjaka. No vidjevši mladu djevojku kako je u mukama umrla prilikom operacije, Zahra je panično pobjegla iz bolnice. 

Jezive bolove trpila je danima, ali se u bolnicu nije željela vratiti, pa su jednog dana bolovi jednostavno prestali. Ona je i vjerovala u marokanski mit “uspavane bebe” koji znači da beba spava u utrobi majke kako bi zaštitila njenu čast, pa je tako i zaboravila na trudnoću.

U međuvremenu, usvojila je troje djece i postala baka, no bolovi su se vratili u 75. godini, a ljekari nisu imali objašnjenje.

Doktor Taibi Kvazani vjerovao je da je Zahrin stomak bio natečen uslijed tumora na jajnicima i poslao ju je na snimanje, ali su se šokirali kada su dobili rezultate. Unutar njenog stomaka nalazio se plod djeteta koji se skamenio.

Beba koja je u njenom organizmu bila 46 godina bila je skamenjena i uspješno je operacijom odstranjena. Njen bijeg iz bolnice prije 46 godina joj je vjerovatno spasio život. Da su je tada krenuli operisati, kada nisu postojali savremeni aparati za skeniranje, doktori bi sigurno presjekli pupčanu vrpcu jer ne bi znali kako je dijete pozicionirano i izazvali bi unutrašnje krvarenje koje bi se kobno završilo po majku i dijete.

U historiji medicine zabilježeno je oko 300 sličnih slučajeva, ali Zahrino “kameno dijete” provelo je najviše vremena u stomaku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije