Zastrašujuća "zombi gljiva" iz serije 'The Last of Us' zaista postoji - da li može zaraziti ljude?

0
Radiosarajevo.ba
Zastrašujuća "zombi gljiva" iz serije 'The Last of Us' zaista postoji - da li može zaraziti ljude?
Foto: HBO / Bloater - vrsta zombija u seriji 'The Last of Us'

Peta, nova epizoda HBO-ove The Last of Us, hit televizijske serije, temeljene na hvaljenoj istoimenoj videoigri, ove je sedmice emitirana ranije (već se prikazuje na HBO MAX) zbog Super Bowla.

I ova epizoda ima izrazito visoku ocjenu na IMDb-u (9.7), a istinska je poslastica za ljubitelje navedene videoigre. Dodajmo i kako je sljedeću, šestu epizode (od devet koliko će ih biti) režirala naša redateljica Jasmila Žbanić.

Priča prati neobičan dvojac dok putuju postapokaliptičnom Amerikom preplavljenom čudovištima, godinama nakon što je "zombi gljiva" poharala čovječanstvo. To su jezive stvari, a s obzirom na to da je a) zombi gljivica na kojoj se priča temelji stvarna i b) da se čovječanstvo trenutno još uvijek oporavlja od globalne pandemije koja je dosad ubila milione možda ćete oprostiti gledateljima što su se zapitali: može li se to stvarno dogoditi?

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

The Last of Us: Nova epizoda će biti dostupna ranije ove sedmice

The Last of Us: Nova epizoda će biti dostupna ranije ove sedmice

Zaplet serije temelji se na stvarnoj grupi gljiva - Ophiocordyceps. Poznatija kao "zombi gljivica", ovaj rod gljiva ima jezivu sposobnost da otme um domaćina zaraženog insekta, ubijajući domaćina iznutra dok se probija do mozga kukca.

Nakon što je jadni kukac mrtav, gljivica je u stanju manipulirati zaraženim nervnim sistemom kako bi manevrirala tijelom, vodeći "nemrtvu lešinu" do najviše tačke gledišta koju može doseći. Što više može doći, to više može širiti svoje spore - i stoga, više insekata može zaraziti.

Srećom, ove zombi gljivice ne mogu zaraziti ljude.

Ipak, gljivice su posljednjih godina postale sve otpornije, a također se razvijaju prilično brzo. Mnogi su stručnjaci upozorili da bi sljedeću pandemiju mogle uzrokovati gljivice; u svijetu The Last of Us, globalno zagrijavanje uzrokovalo je mutaciju gljivice. I kao što molekularna biologinja Ameya Paleja ističe u Interesting Engineering, barem jedna gljivična infekcija - Candida auris - mutira među ljudskom populacijom prilično brzo tokom prošlog decenije.

Međutim, kada je riječ o infekciji mozga kordicepsom - kako se gljivica naziva u TV emisiji - većina stručnjaka je uvjerena da je mutacija zombi gljivice koja može zaraziti ljude malo vjerovatna.

Ljudska biologija i biologija kukaca, rekao je za Forbes pomoćnik kustosa i istraživač mikologije u Botaničkom vrtu u New Yorku João Araújo, izrazito je drugačija. Gljivica bi morala iznimno mutirati da bi mogla preuzeti ljudski mozak, pa stoga "nije spremna za invaziju, uspostavljanje unutar i prenošenje spora iz ljudskog tijela" — pogotovo ako se uzme u obzir da postoji oko 130 miliona godina i u to vrijeme, nije uspjela napraviti biološki skok od kukca do bilo koje druge vrste životinje.

Serija koja je zaludjela svijet: Jasmila Žbanić otkrila detalje sa snimanja 'The Last of Us'

Serija koja je zaludjela svijet: Jasmila Žbanić otkrila detalje sa snimanja 'The Last of Us'

U razgovoru za Forbes, nekoliko drugih naučnika ponovilo je Araújovo mišljenje, a Charissa de Bekker, stručnjakinja za parazitske gljive i docentica na Univerzitetu Utrecht u Nizozemskoj, objašnjava da čak i da je gljiva dospjela u ljudska tijela, jednostavno nema "alate za manipuliranje našim mozgovima". To su specijalizirani patogeni koji se razvijaju milionima godina kako bi mogli stručno kontrolirati um određene bube. Odjednom biti u stanju kontrolirati ljudski um bio bi doista izvanredan podvig.

Sve u svemu, kakva je šansa da se čovječanstvo u skorije vrijeme razboli od infekcije mozga kordicepsom? Prilično mala. Ali, nažalost ne možemo reći isto za izglede za drugačiju, iako ne zombificirajuću, gljivičnu pandemiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije