Zašto žene padaju na 'zločeste momke'? Ovo su tri tajne iza neodoljive privlačnosti

1
Radiosarajevo.ba
Zašto žene padaju na 'zločeste momke'? Ovo su tri tajne iza neodoljive privlačnosti
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Unatoč tome što su itekako svjesne potencijalnih zamki, mnoge žene neodoljivo privlače muškarci nepoželjne, ali ipak atraktivne osobnosti.

Šta je to u zločestim momcima što ih čini tako magnetski privlačnima?

Od samopouzdanja i šarma do nepredvidivosti i osjećaja za avanturu, postoji mnogo razloga koje žene navode kako bi opisali privlačnost ovih tajanstvenih i opasnih muškaraca.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ovo su tri tajne iza neodoljive privlačnosti zločestog dečka:

Tanka linija između samopouzdanja i umišljenosti

Privlačnost zločestih momaka uglavnom se temelji na auri samopouzdanja kojom odišu. Iako je samopouzdanje obično zdrava osobina potencijalnog partnera, neophodno je razlikovati autentičnu samouvjerenost od maskirane arogancije ukorijenjene u nesigurnosti.

Prvo je obilježeno emocionalnom samodostatnošću i neovisnošću, dok se drugo može identifikovati kroz paradoksalni stav "ne trebam te" koji može, suprotno intuitivno, privući ljude. Gruba, naizgled nepokolebljiva osoba može biti primamljiva, pozivajući žene da otkriju mogućnost neuhvatljive mekše strane. Ova privlačnost, slična mračnim crtama buntovništva, impulzivnosti i tvrdoglavosti, obećava uzbudljiv odnos.

Neobičan par podijelio internet: 'Mnogo je mlađa od mojih kćeri, ali mi to ne smeta'

Neobičan par podijelio internet: 'Mnogo je mlađa od mojih kćeri, ali mi to ne smeta'

Međutim, ispod čvrste vanjštine često je neprilagodljiva opsjednutost samim sobom, sklonost koju popularnije nazivamo narcizam. Moguće je da je samopouzdanje koje zločesti momak pokazuje paravan koji štiti krhkog narcisa koji leži u njemu.

Privlačnost prema zločestim dmomcima također se može usporediti s izazovnom, ali privlačnom slagalicom ili složenom igrom otkrivanja, koja daje osjećaj svrhe i odvraća pozornost. Neko može pronaći zadovoljstvo u pokušaju "popravljanja" ili "ukroćivanja" tako složenih pojedinaca i traženju potvrde vlastite vrijednosti probijanjem kroz njihovu čvrstu vanjštinu kako bi se otkrila pretpostavljena mekša unutrašnjost.

Primamljiva dinamika ljubavi i mržnje

Iako niko ne voli haotične veze, postoji podsvjesna privlačnost prema emocionalnom haosu koji zločesti dečko često donose. Sklonost zločestog dečka da oscilira između pozitivnog i negativnog tretmana može biti i mučna i ugodna.

Podsvjesno povlačenje prema nemiru može biti ukorijenjeno u iskustvima iz djetinjstva, društvenim normama koje diktiraju naše izbore ili prošlim odnosima koji su možda utisnuli određene obrasce u našem ponašanju koji se pojavljuju u našim budućim odnosima.

Ilustracija
Foto: Pixabay: Ilustracija

Njihova privlačnost pojačava se kada se s vama ponašaju kao da ste nevidljivi, a onda odjednom vas tretiraju kao najvažniju osobu u svom životu. Ovaj psihološki fenomen povremenog pojačanja stvara zaokretni ciklus, uvlačeći nas dublje u mrežu privlačnosti.

Povremene nagrade mogu dovesti do traumatskog povezivanja što je duboka emocionalna veza koja se stvara između pojedinca koji doživljava zlostavljanje i njegovog zlostavljača, kao što je prikazano u studiji iz 2022. objavljenoj u Journal of Social and Personal Relationships. Traumatsko vezivanje proizlazi iz ponavljajućeg ciklusa zlostavljanja u kojem nepredvidiva mješavina nagrada i kazni stvara komplicirane emocionalne veze koje je teško razriješiti.

Složena dinamika ljubavnog bombardiranja

Još jedna uobičajena manipulativna taktika koju koristi zločesti dečko je ljubavno "bombardiranje", pri čemu naizgled zaštitničko i strastveno pažljivo ponašanje, tipično za brižnog partnera, krije agresivnu, kontrolirajuću i bezobzirnu motivaciju.

Žena mislila da je u vezi sa poznatim glumcem:  Ostavila muža a onda je uslijedio šok...

Žena mislila da je u vezi sa poznatim glumcem: Ostavila muža a onda je uslijedio šok...

Oni vješto pritišću vašu dugmad, tjerajući vas da previdite njihove neobjašnjive odsutnosti ili njihovo otvorhemiju, koristeći fraze poput "Ono što imamo je jedinstveno, ne možeš poreći strast između nas", suptilno preusmjeravajući fokus na vas.

Takav odnos, konačno, ženama je teško napustiti. Studija koja je analizirala takve veze objasnila je da je većina njih obilježena neizvjesnošću, stresom i pretjeranim brojem obnavljanja veze (stalni prekidi i ciklusi mirenja) što žene dovodi u stanje iz kojeg se teško izvući, piše Direktno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije