Seksualna intimnost: Količina ljubljenja otkriva koliko će veza potrajati

Radiosarajevo.ba
Seksualna intimnost: Količina ljubljenja otkriva koliko će veza potrajati
Foto: Pixabay / Ilustracija
Kada se udalje jedno od drugog, mnogi parovi u vezi ili braku pokušavaju se iznova zbližiti češćim seksualnim odnosima, ali terapeutkinja za parove Kate Evans napominje kako je od seksa puno važnije – ljubiti se.

Kada joj parovi koji imaju probleme u vezi ili braku dođu po pomoć, terapeutkinja Kate Evans postavi im sljedeća pitanja:

Koliko često imate seksualne odnose, ako ih uopće imate?

Koje zajedničke vrijednosti dijelite?

Koliko dugo imate problema u vezi/braku?

Međutim, jedno od najvažnijih pitanja koje Kate postavi parovima jest: Koliko se često ljubite?

Odgovor na ovo pitanje daje puno informacija o tome koliko su partneri povezani jer kada u vezi nedostaje ljubljenja, intimnost može brzo izblijedjeti.

Seksualna intimnost ne podrazumijeva samo seksualni odnos, već i poljupce. Štoviše, poljubac je čak intimniji čin od samog seksa i zbog toga se prvi poljubac s nekim često čak i bolje pamti od prvog seksa.

Bez obzira na to koliko su zaposleni i zauzeti, trenutak za poljubac partneri uvijek mogu pronaći, a vrijednost tog malog čina za kvalitet i trajanje veze je velik.

Jedna od najboljih stvari koju par može napraviti za održavanje intimnosti jest da se ljubi na svakodnevnoj bazi. To podrazumijeva poljupce u usta, a ne u obraz ili čelo (iako su, naravno, i takvi poljupci poželjni i potrebni).

Poljubite se kada se pozdravljate ujutro na odlasku, kada se vratite kući, prije odlaska na spavanje, kada odlazite na put, kada se vratite s puta. Iznenadite jedno drugo s usputnim poljupcem. Poljubite partnera i dok spava kada odlazite od kuće rano ujutro ili se vratite kasno navečer.

Svaki put kada se poljubite, pokazujete partneru koliko vam je važan. Ljubljenje također pomaže da iznova potvrdite povezanost koju osjećate prema partneru, kaže Evans.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije