Zašto se uvijek probudimo prije nego što završi naš san?

Radiosarajevo.ba
Zašto se uvijek probudimo prije nego što završi naš san?
Pixabay / Ilustracija
S tim scenarijem ste upoznati. Konačno ste usnili divan san i samo što se nije ostvarilo ono što ste željeli, probudite se...

Buđenje pred kraj sna je olakšanje kada su u pitanju noćne more. No, kada sanjate nešto lijepo onda sigurno osjećate frustraciju nakon buđenja.

Zbog čega se probudite prije sretnog svršetka?

Snovi kojih se sjećate nakon buđenja su lucidni, piše MirrorTada imate neku vrstu kontrole događaja dok sanjate. Oni su produkt REM faze. 

Kao što ste vjerovatno učili u školi, postoji REM i NREM faza sna. Finalna faza REM sna dešava se pred buđenje i najduže traje. Zbog toga su neki snovi živopisniji od drugih. Moguće je sanjati i u NREM fazi, no rjeđe nego inače, piše Howsleepworks.

Nakon buđenja, nećete se sjećati tog sna iz NREM-a, već onog prethodnog iz REM faze. 

Drugim riječima, san koji je ostao u vašem pamćenju nakon buđenja, a djeluje vam nedovršeno, nije posljednji koji ste sanjali. Kada se probudite nakon NREM faze, vi samo mislite da ste se probudili prije završetka sna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije