Zašto se jaja za Vaskrs boje u crveno? Ove legende objašnjavaju porijeklo običaja

2
Radiosarajevo.ba
Zašto se jaja za Vaskrs boje u crveno? Ove legende objašnjavaju porijeklo običaja
FOTO: Radiosarajevo.ba / Jaja obojena u crveno

Pravoslavna crkva je običaj bojenja jaja za Vaskrs prihvatila dosta kasno, negdje oko 12. vijeka. Iako to ne znači da su ga odmah i svi prihvatili, pa je tako u našim krajevima zaživio tek oko 16. vijeka.

On je do danas opstao, a za to vrijeme su utvrđena i neka osnovna pravila od kojih je najpoznatije da se farbaju u crveno i da se ono zove "čuvarkuća".

Odakle uopšte potiču ova vjerovanja?

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Nekoliko verzija porijekla običaja

Naime, zasluge za običaj se uglavnom pripisuju Bogorodici i postoji bezbroj verzija o porijeklu. Iako danas niko ne zna šta je istina, ovo su neke od najpoznatijih, prenosi National Geographic.

Prema jednoj legendi Bogorodica je ponijela sa sobom kuhana jaja na Golgotu i tom prilikom je slučajno kanula krv sa Isusovih rana. Dok je prema drugoj verziji ona poklonila kuhana jaja rimskim vojnicima i uplakana ih molila da ne budu okrutni prema njenom sinu, dok je to radila jedna od njenih suza je pala na jaje i obojila ih u crvenu boju. 

 Ipak, to nisu i najpopularnija objašnjenja, već ona prema kojima je Marija, prilikom izlaska na grob - ostavila nekoliko obarenih bijelih jaja. Кada je u nedjelju Hristos vaskrsao, jaja na grobu su odjednom dobila crvenu boju, pa zbog toga u spomen hrišćani farbaju jaja crvenom bojom. Ili ono prema kom je Marija išla caru Tiberiju u Rim da objasni Hristovo vaskrsenje, a na poklon mu donijela korpu jaja.

Car nije vjerovao da je Hristos vaskrsao i rekao da bi to bilo kao kada bi ova jaja u korpi promijenila boju. Marija je na to rekla "Hristos vaskrse" i sva jaja su postala crvena.

Humanitarac Trajan Janković iz Bijeljine organizirao misiju Humani Vaskrs: "Vremena je malo"

Humanitarac Trajan Janković iz Bijeljine organizirao misiju Humani Vaskrs: "Vremena je malo"

Pored njih postoji i verzija u kojoj se ne spominje Bogorodica već samo Isus, a prema kojoj je narod bacao kamenje na njega dok je išao ka Golgoti, da bi se ono u jednom trenutku pretvorilo u crvena jaja. 

Sve navedeno je uticalo na to da se za Veliki petak farbaju crvena jaja kao simbol vaskrsnuća i nevino prolivene krvi na Golgoti. Taj dan se ništa ne radi i sve misli vjernika su upućene na stradanja koja je Isus proživio. Iako je tokom vremena narod počeo da farba jaja i u druge boje, poput žute, braon, zelene, plave i u rijetkim slučajevima kada je porodica u žalosti u crnu, prvo jaje je uvek crveno i ono se čuva narednih godinu dana. Zbog čega je u narodu dobio naziv "čuvarkuća" ili "strašnik", a tokom vremena su mu pripisivane mnoge magične moći. 

Prije svega smatralo se da on svojim ukućanima donosi blagostanje i sreću, ali ukoliko je postojala potreba za zaštitom usjeva onda bi se ono zakopavalo u dvorište ili u polje. Ipak, narod je vjerovao i da sa njim nije mogao da rukuje neko nestručan jer bi i najmanja greška prilikom izvođenja ovih rituala mogla da donese nesreću. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije