Zabrinjavajući trend među djecom: Zašto prekrivaju nos na fotografijama?

2
Radiosarajevo.ba
Zabrinjavajući trend među djecom: Zašto prekrivaju nos na fotografijama?
Foto: Screenshot / Prekrivanje nosa na fotografijama je novi trend među mladima

Zadnje što tinejdžeri žele je pozirati za porodičnu fotografiju, ali često nemaju izbora nakon nagovora roditelja.

Generacija Z osmislila je način kako da udovolji porodici, dok se istovremeno djelomično distancira od slike - prekrivanjem nosa.

Kako prenosi New York Post, mlađe generacije prekrivaju nos i sredinu lica rukama, kako bi se što manje vidjeli na slikama. Kći boksača Tysona Furya, Venezuela i njena sestrična Valentina također su se na isti način skrivali od kamere.

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Majka Michelle Harris čiji sin je također odbijao biti na božićnoj porodičnoj fotografiji, ako ne može prekriti lice, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja slikanja odlučila je provjeriti zašto se tako ponaša.

"Pitala sam ga 'Je li sve u redu? Zar te maltretiraju?'. Odgovorio mi je da ne, ali će se sigurno naći na meti svojih vršnjaka ako objavim sliku bez njegovog pristanka", ispričala je majka.

Novi trend na TikToku podijelio internet: Zabava ili nasilje nad djecom?

Novi trend na TikToku podijelio internet: Zabava ili nasilje nad djecom?

Tinejdžeri traže neugodne fotografije jedni drugih na drugim mrežama i pokrivanjem lica pokušavaju izbjegavati zadirkivanje.

"Kao roditelji, želimo sve snimiti. Njihov prvi korak, svaki zub, aparatić i zatim ih ponosno objavljujemo, ne razmišljajući koliko to može biti štetno za našu djecu unutar njihovih vlastitih društvenih grupa", smatra Harris.

Stručnjakinja za roditeljstvo i odgoj Amanda Jenner pripisuje trend razdoblju odrastanja u kojem tinejdžeri ne prihvaćaju svoj izgled.

"Važno je zapamtiti da je ova faza normalan dio odrastanja, gdje su traženje neovisnosti i uspostavljanje osobnih granica ključne razvojne prekretnice", rekla je.

Smatra da internet može biti "težak krajolik" za tinejdžere, posebno kada su njihove nefiltrirane ili neuređene fotografije postavljene na društvene mreže roditelja. Skrivanje lica im, kaže, omogućuje da budu na fotografiji kako bi usrećili svoje roditelje, a da pritom zadrže autonomiju.

Novi trend na TikToku: 'Učim svog sina ovim stvarima, da vaša kći ne bi...'

Novi trend na TikToku: 'Učim svog sina ovim stvarima, da vaša kći ne bi...'

"Jako je tužno što ne možemo dijeliti porodične fotografije i biti ponosni na njih, ali nažalost danas je tako", zaključuje Jenner.

Harris se prisjeća kako su se prije fotografije stavljale u albume i gledale samo u posebnim trenutcima, ali današnji svijet je u potpunosti drugačiji.

"Možda bismo trebali tražiti pristanak naših tinejdžera i pregovarati o tome što smijemo, a što ne smijemo objavljivati. Uostalom, ni ja se ne bih osjećala ugodno da se moja loša fotografija podijeli na internetu", dodaje majka, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije