Zabranjen ulaz: Na ovih 10 mjesta na svijetu samo odabrani mogu ući

0
Radiosarajevo.ba
Zabranjen ulaz: Na ovih 10 mjesta na svijetu samo odabrani mogu ući
Foto: Facebook / Ilustracija

U današnje vrijeme istraživanje je nadohvat ruke klikom, no neka područja unatoč svemu ostaju zabranjena mjesta.

Pomoću telefona ili prijenosnog računala možete naučiti bilo šta, osim ako ne pokušavate saznati šta se nalazi unutar ovih zabranjenih lokacija.

Neka mjesta na svijetu su strogo ograničena, što znači da su zabranjena za javnost zbog opasnih uvjeta, političkih pitanja, glasina o prokletstvima i vanzemaljcima i drugih razloga. Sva ta mjesta nameću velike novčane kazne, ako ne i zatvorske, za one koji su dovoljno naivni da se pokušaju ušuljati i snimiti fotografije pametnim telefonima.

Mirela Bećirović zablistala u Egiptu: Ponovo je očarala svojim izgledom

Mirela Bećirović zablistala u Egiptu: Ponovo je očarala svojim izgledom

Area 51 - Paradise Ranch, Nevada

Area 51 jedan je od najpopularnijih vojnih objekata u Americi, zahvaljujući velikom broju glasina, urbanih legendi i mitova koji ga okružuju. Ova strogo tajna baza američkih zračnih snaga nalazi se u Nevadi i sve što se tamo događa strogo je povjerljivo.

Iako je Područje 51 bilo tema istoimenog Netflixovog filma, niko ne može nagađati što se tamo događa. Novčane kazne i kazne za ušuljavanje na mjesto vanzemaljaca i NLO-a su visoke i dostižu više od 2000 dolara (3600 KM) po prekršitelju.

Vatikanski tajni arhiv

Vrlo malo ljudi ima pristup Vatikanskom tajnom arhivu, budući da je samo naučnicima starijim od sedamdeset i pet godina dopušteno proučavati arhive. Kada dobiju ovlaštenje, akademici ulaze u Vatikanski tajni arhiv kroz ulaz koji čuva švicarska vojska.

Ovi naučnici mogu pristupiti trima unaprijed traženim dokumentima dnevno, ne više. Tehnički, vlasnik ove tajnovite knjižnice je Papa, budući da je posjeduje dok ne umre ili ne podnese ostavku. Zatim, vlasništvo prelazi na njegovog nasljednika.

Little Hall's Pond Cay - Bahami

Little Hall's Pond Cay je otok u privatnom vlasništvu zabranjen za javnost, iako će javnost vjerojatno znati njegovog bivšeg vlasnika. Johnny Depp, zvijezda Pirata s Kariba, kupio je otok prije nekoliko godina prije nego što ga je kasnije preprodao J.K. Rowling.

Little Hall's Pond Cay zasigurno izgleda kao nešto iz Disneyevog filma, jer je prepun bujne, tropske vegetacije, bistre vode i bijelog pijeska. Zgrade na otoku napajaju se solarnom energijom, a sva okolna zemljišta dio su rezervata za divlje životinje.

Vale del Javari - Brazil

Brazilska vlada zabranila je ljudima koji nisu autohtoni ulazak u Vale do Javari (Valle del Javari). Domorodačko područje jedno je od najvećih u Brazilu, obuhvaća desetke hiljada kvadratnih milja i sadrži najveću koncentraciju izoliranog domorodačkog stanovništva na svijetu.

Budući da su ti domoroci toliko osjetljivi na bolesti i oštećenja, zaštićeni su od vanjskog svijeta i njegovih pritisaka.

Maya Bay

Nakon filma The Beach iz 2000., u kojem je glumio glumac s A-liste Leonardo DiCaprio, indonezijski Maya Bay postao je poznat po čistoj vodi i bijelom pijesku. Milioni turista pohrlili su u Zaljev, a ta je posjeta imala svoju cijenu. 

Maya Bay ozbiljno je oštećen zbog brodskog prometa, a zagušenja i zagađenje uništili su 80 posto koraljnih grebena. Kao rezultat toga, Maya Bay je zatvoren.

Google podatkovni centri - Sjeverna Amerika, Azija, Europa i Južna Amerika

Google upravlja podatkovnim centrima na četiri različita kontinenta, a ti su centri dostupni samo Googleovim zaposlenicima koji imaju dopuštenje da budu tamo.

Podatkovni centri rade 24/7. Samo jedan podatkovni centar košta preko 600 milijuna eura (1,2 milijarde KM), ako ne i više. Podatkovni centri održavaju rad Googleovih proizvoda, a pričalo se da će cjelokupni trošak postavljanja njegovih centara iznositi 13 milijardi dolara samo za 2019.

Otok Morgan - Južna Karolina

Smješten u blizini obale Južne Karoline, otok Morgan strogo je zabranjen za javnost jer je važan rezervat prirode. Otok Morgan osnovan je kasnih 1970-ih kao dom za rasplodnu koloniju rezus majmuna iz Indije.

Možete sjesti na brod i ploviti pored njega, ali sam otok Morgan pripada samo majmunima. 2000 hektara netaknute zemlje nastanjuje 4000 rezus majmuna, a sve ih vlada koristi kao izvor za svoje savezne laboratorije.

Ilha da Queimada Grande - Brazil

Smješten u Atlantskom oceanu uz obalu Brazila, 'Otok zmija' nije mjesto koje biste htjeli posjetiti. Posjet nije dopušten jer je ovaj opasni otok dom za 15.000 najsmrtonosnijih i najugroženijih zmija na svijetu. Na ovom teritoriju gmižu milijuni gmazova.

Ilegalan odlazak na Zmijski otok siguran je način da dobijete gadan, vjerovatno fatalan ugriz. A ako preživite, dobit ćete kaznu od Brazila za neovlašteni ulazak, ako ne i zatvorsku kaznu.

Klub 33 - Kalifornija

Klub 33 je zajednički naziv koji se koristi za privatne restorane koji se nalaze u Disneyjevim parkovima diljem svijeta. Klub je otvoren samo za ekskluzivne članove, ali nalazi se na vidljivom mjestu u svakom Disneylandu. U verziji Anaheima klub se nalazi na trgu New Orleans.

Izvorno, klub je trebao biti mjesto gdje će se Walt Disney sastajati s važnim slavnim gostima, no nažalost, osnivač Disneyja je preminuo prije nego što je klub bio otvoren. Danas je to izuzetno ekskluzivan klub samo s pozivnicom u kojem dobivanje članstva može trajati čak deset godina i koštati preko 30.000 eura (60 hiljada KM) godišnje.

Cape Denison - Antarktik

Kad razmišljate o odlasku na odmor, Antarktika bi mogla biti posljednja destinacija koja vam padne na pamet. Čak i ako se dogodi, svakako se klonite Cape Denisona jer tamo ne smijete ići bez odgovarajuće obuke i specijalizirane opreme.

Radi se o najvjetrovitijem mjestu na Zemlji. Također je nenaseljen, prvenstveno zato što vjetrovi znaju biti jači od najjačih uragana u drugim dijelovima svijeta. Dakle, osim ako ne želite odletjeti i strmoglaviti se, najbolje je držati se podalje od ove regije, piše portal 24sata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije