SAD / Za nervozne i anksiozne pse: Proizvodi od marihuane kao najbolji "lijek"

06. 02. 2019. u 08:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nakon što je velik broj saveznih američkih država legalizirao marihuanu u medicinske i lične svrhe, industrija iste doživljava procvat.

Neke kompanije otišle su korak dalje i proširile tržište na kućne ljubimce što se pokazalo punim pogotkom.

Kelly Alto i njegova zaručnica imaju štene koje im je vrlo privrženo i boji se ostati samo. U takvim trenucima pas ima anskiozne epizode.

"Tražili smo po internetu što bi mu moglo pomoći i naišli na ulje konoplje pripremljeno specijalno za životinje. U njemu nema THC-a",  objašnjava Alto.

"Kada bismo prije odlazili od kuće naše je štene cvililo i grebalo po vratima, a otkad mu dajemo ulje uopće ne reagira kada izlazimo iz kuće", dodaje. 

Pripravci od konoplje sadrže aktivni sastojak kanabidiol koji poboljšava raspoloženje,zdravlje i tjelesne funkcije te umanjuje bol, anskiozne i epileptične napade kod životinja.

No, veterinari upozoravaju da treba s oprezom koristiti konoplju na životinjama jer neće uvijek imati pozitivan učinak.

"Agencija za lijekove nije provela testove na životinjama pa stoga niti izdala dozvole za korištenje konoplje u liječenju kućnih ljubimaca. Potencijal postoji, no još je rano", kaže veterinar dr. Jonathan Salkind.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA