Vrijedni privrednici: Zahvaljujući kozama zarađuje milione

Radiosarajevo.ba
Vrijedni privrednici: Zahvaljujući kozama zarađuje milione
Nation Media Group / Caroline Wambui
Prije gotovo 20 godina Lawrence Ndeke, poljoprivrednik iz Kenije, živio je na rubu siromaštva i borio se sa svakodnevnim problemima afričkih zemalja, kao što je glad i nestašica vode. No, zahvaljujući kozama došao je do pravog bogatstva.

Nakon što je kroz program Farm Afrika dobio nekoliko koza i jaraca, kako bi počeo uzgajanje, njegovo bogatstvo se počelo povećavati, te je ovaj čovjek godišnje počeo zarađivati milione kenijskih shillinga, zahvaljujući domaćim životinjama, prenosi Daily Nation.

"Tada smo dobili koze samo kako bismo preživjeli, a danas zarađujem poprilično dobro. Imam šestero djece i zahvaljujući kozama uspio sam ih sve odškolovati, kupiti nekoliko komada zemlje. Sve to donijelo mi je zaista bogatstvo", kaže Ndeke.

Ove godine, samo nakon Božića, on je uspio prodati 75 koza i zaraditi više od 1.5 miliona shillinga, odnosno, otprilike oko 15.000 dolara, što je itekako vrijedno bogatstvo u njegovom društvu.

Kako kaže, tajna svega je posvećenost poslu koji radite, a u njegovom slučaju konstatno učenje, prilagođavanje domaćim životinjama i istraživanje njihovih potreba, kako bi one bile kvalitetan proizvod na tržištu. A budući da se bavi i poljoprivredom, njegove koze zaista dobijaju najfiniju hranu i jedne su od cijenjenijih na tržištu Kenije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije