Volite žutu boju, a znate li šta zapravo simbolizira?

0
Radiosarajevo.ba
Volite žutu boju, a znate li šta zapravo simbolizira?
Foto: Pexels / Simbolika žute boje

Žuta boja - boja sunca savršena je modna poslastica, ali oduvijek ima poseban status. Simbol je ultimativne sreće jer ima snagu sunca, a vizuelno nam donosi bolje raspoloženje, jer gledanjem u žutu obuzima nas pozitiva.

Veselje je karakter ove boje, stoga ne silazi s lista najtraženijih, naročito u proljeće. Snažna kakva je, kroz stoljeća je imala svoj buran život, neko je vrijeme bila vrlo nepoželjna, iako je u svijetu umjetnosti izuzetno dostupna - žuti oker pigment bio je među prvima korišten u slikarstvu, stoga je umjetnicima bilo lako nabaviti je. Žutom bojom su slikali bogate dame u predivnim haljinama.

Davno, u starorimsko doba, ovu su boju na odjeći nosili u vrijeme posebnih službenih ceremonija, kako bi dali na značaju. Bio je i jedan poseban period kad su je mnogi nosili radi simbolike novog početka - tik nakon završetka razdoblja vladavine tiranina, cara Nerona.

Skandal na otvaranju Europskog prvenstva: Otpjevali kartu "srpskog sveta", spominju i dio BiH

Skandal na otvaranju Europskog prvenstva: Otpjevali kartu "srpskog sveta", spominju i dio BiH

Ipak, historija nije oduvijek sklona ljepoti te boje, u srednjovjekovnoj Europi žuta je bila osuđivana kao vulgarna ili neozbiljna. Njen karakter bio je u suprotnosti s onom koji ima u današnjem društvu, ali uskoro će i to biti ispravljeno.

Vidimo je na mnogim slikama starih majstora, pogotovo u 18. stoljeću, gdje je očito da su se mlade dame odijevale u raskošne haljine sunčanog tona, kad bi se pripremale za svoj omiljeni portret.

Osim u ženskoj, žuta je bila hit i u muškoj garderobi, dobri su primjeri muška odijela koja su se u 18. stoljeću sastojala od ogrtača, prsluka i hlača kraće forme, a sve skupa bilo je vrlo elegantno i dandy.

Ako ste zaljubljenik u ljubičastu boju morate znati njenu simboliku i duhovno značenje

Ako ste zaljubljenik u ljubičastu boju morate znati njenu simboliku i duhovno značenje

Tamniji oker tonovi bili su vrlo poželjni kao svakodnevni element odijevanja članova visokog društva te onih koji su držali do sebe. U to doba jedan od motiva koji je bio popularan bile su pruge, ali i razne floralne varijante, donoseći garderobi svakoga dana jedan lijepi, stilski okvir. Bilo je to vrijeme uređivanja, ukrašavanja - razna druženja, balovi i slične prigode u kojima su uživali pripadnici visokog staleža bile su prave prilike za pokazivanje blistave odjeće.

Posebnu popularnost kroz stoljeća žuta je imala u Kini, smatrana je carskom nijansom. Njezini su pigmenti bili vrlo popularni kao tonovi na kimonu i sličnoj svilenoj odjeći za tradicionalne rituale i svakodnevno odijevanje.

Zamimljive činjenice o bojama koje niste znali: Plava je najopularnija, dok od žute ogladnimo

Zamimljive činjenice o bojama koje niste znali: Plava je najopularnija, dok od žute ogladnimo

Žuta je kao posebna boja oduvijek cijenjena i u hinduizmu, koje božanstvo Krišnu pokazuje upravo u žutoj. Neki od redovnika budizma nose nijansu predivnog šafrana. Ona je, dakle, boja plemenitosti i duhovnosti, stoljećima na Istoku ona ima visoku vrijednost.

Tokom prošloga stoljeća, ove je kolorističke formule obožavala i Audrey Hepburn, ljepotica koja i danas ima snagu modne ikone. Šezdesete su također bile osunčane, dizajneri donose razne divne slojevite kombinacije. Brigitte Bardot je u to doba odijevala raskošne haljine te postala širom svijeta poznata kao ultimativna ikona stila.

U moderno doba ovi su tonovi simbol bogatstva, pošto evociraju sjaj zlata, a i u modi je često dizajneri predlažu upravo kao vrlo blistavu teksturu. Kolekcije otkrivaju sklonost sunčanoj boji posebno u proljeće i ljeto, jer to su doba za jarke boje i predivne kombinacije koje djeluju vrlo atraktivno.

Nježno i ženstveno: Pet boja cipela koje su hit ove godine

Nježno i ženstveno: Pet boja cipela koje su hit ove godine

Ovo ljeto sunčane tonove donosi i Gucci, brend poznat po hrabrom korištenju nijansi raznih karaktera. Ovdje ništa nije previše, čak ni čitava silueta okrunjena ovim čarobnim tonom. Neodoljivi stil, koji savršeno paše uz preplanuli ten, predlaže talijanski brend Missoni.

Još jednu deliciju oker tona donosi Ulla Johnson, kod nje se radi o lepršavom, materijalu ukrašenom perforacijama. Ova je forma savršena za proljetni party u znaku elegancije. Sunčane torbe šetale su modnom pistom modne kuće Valentino, u sklopu kolekcije za ovo proljeće i ljeto, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije