Posebna simbolika: Znate li zašto su baš crvena, zelena i zlatna božićne boje?

0
Radiosarajevo.ba
Posebna simbolika: Znate li zašto su baš crvena, zelena i zlatna božićne boje?
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Kada zatvorite oči i zamislite božićne ukrase, koje boje vidite? Ne čudi ako je sve oko vas crveno, zeleno i zlatno, u bojama čije porijeklo značenja seže daleko u prošlost, a korijeni dolaze iz kršćanstva.

Božićne boje i njihovo značenje

"Niko sa sigurnošću ne zna kako su crvena i zelena postale kultne boje Božića", kaže za TODAY Lori Sawaya, strateg za boje u The Land of Color i stručnjakinja za kolorimetriju; umjetnost i znanost o bojama.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Počinje decembarska čarolija: Ukrašene popularne ulice New Yorka

Počinje decembarska čarolija: Ukrašene popularne ulice New Yorka

"Teorija ima na pretek". Sawaya objašnjava da većina kršćana vjeruje da crvena boja simbolizira krv Kristova raspeća, dok zelena predstavlja obnovu i vječni život po Isusu, čije rođenje i slave 25. decembar.

"Iz perspektive psihologije boja, crvena zahtijeva vizualnu pozornost i prenosi dinamične, snažne i samouvjerene osjećaje", dodaje Sawayi.

"Sjetite se samo Coca-Coline kultne reklame iz 1930-ih; jarko crveno odijelo Djeda Mraza samo je jedan od primjera korištenja te blagdanske boje kako bi se privukla pozornost ljudi tijekom inače kaotične blagdanske sezone. Zelena Stručnjak za vintage stil života i autor knjige A Very Vintage Christmas Bob Richter kaže da je teško razdvojiti crvenu i zelenu jer su one "suštinska kombinacija božićnih boja".

Magično Sarajevo u prazničnom ruhu, pogledajte kako je ukrašena Štrosmajerova ulica

Magično Sarajevo u prazničnom ruhu, pogledajte kako je ukrašena Štrosmajerova ulica

"Najbolji primjer za to su božikovina i bršljan koji ostaju sjajni i obilni tokom zime, kada drugi grmovi i drveće odbacuju lišće", kaže on.

"Neki kažu da je božikovina dijete Krist, a bršljan njegovo majka Marija." Korijeni unošenja božikovine i bršljana u Božićne običaje sežu do Kelta, za koje Richter kaže da su ih koristili za tjeranje zlih duhova.

"Također su Kelti i/ili Pagani bili ti koji su počeli unositi zelenilo kao način da ispoštuju promjenu godišnjih doba i unesu život u svoje domove tijekom hladnih zimskih mjeseci."

Kršćani su s vremenom usvojili tu tradiciju, prikazujući zelenu boju kroz vijence i zimzeleno drveće. Što se tiče božikovine, Sawaya dodaje da ona "simbolizira sreću, zaštitu i prosperitet za novu godinu."

Svjetlucavo se zlato povezuje s Božićem jer su, kako priča kaže, tri mudraca Isusu donijela zlato, tamjan i smirnu.

Ispričajte im priču: Ko je bio Sv. Nikola, zaštitnik djece i mornara?

Ispričajte im priču: Ko je bio Sv. Nikola, zaštitnik djece i mornara?

"Zbog povezanosti s velikom financijskom vrijednošću, zlatna je boja prosperiteta i obilja", kaže Richter.

"Dodavanje zlatne u vaš dom za blagdane je način da proslavite te darove i pozovete ih još više". Zlatna je možda najraskošnija blagdanska boja i često se pojavljuje na mašnama, ukrasima, svijećnjacima i drugom svjetlucavom dekoru. "Zlato također može biti metafora za Betlehemsku zvijezdu", dodaje Richter.

"Zbog zlatne svako blagdansko okupljanje odmah izgleda svečanije" ističe Sawaya, "jer pojačava osjećaj slavlja i ekstravagancije koji mnogi osjećaju tokom posebnog dijela godine kada se kroz praznike 'kotrljamo' u novu godinu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije