Vlasnici BioNTecha proglašeni osobama godine

0
Anadolija
Vlasnici BioNTecha proglašeni osobama godine
Foto: sozcu.com / dr. Ugura Sahina i dr. Ozlem Tureci,

Financial Times (FT) je osnivače farmaceutske kompanije BioNTech dr. Ugura Sahina i njegovu suprugu dr. Ozlem Tureci, proglasio ličnostima godine.

"Par je postigao izvanredan naučni i komercijalni uspjeh razvijanjem vakcine protiv COVID-19 za manje od godinu dana", navedeno je u Financial Timesu.

Razvojem prvog kandidata za efikasnu vakcinu protiv koronavirusa, dvoje tursko-njemačkih naučnika koji su postigli ovaj veliki uspjeh skrenuli su na sebe pažnju cijelog svijeta.

Činjenica da su mogli razviti sigurnu i efikasnu vakcinu za manje od godinu dana pokazala je uspjeh bračnog para.

"Kao tvorci prve vakcine koju su odobrila dva regulatorna tijela s najvećim povjerenjem na svijetu, FT-ova Nagrada za godinu godine pripala je dr. Sahinu i dr. Tureci. Oni su simbol naučne i komercijalne priče o uspjehu", objavio je Financial Times.

Sahin i Tureci su djeca imigranata iz Turske koji su se doselili u Njemačku 1960-ih godina.

Sahin, koji je rođen u Iskenderunu u Turskoj 1965. godine, stigao je u Njemačku kao četverogodišnjak, gdje je njegov otac radio u fabrici automobila. Studirao je medicinu na Univerzitetu u Kelnu i nekoliko godina radio u Medicinskom centru Univerziteta Saarland.

Tureci je kćerka turskog ljekara koji je emigrirao u Njemačku iz Istanbula. Studirala je medicinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta Saarland i napravila je pionirske korake u oblasti imunoterapije raka u Njemačkoj.

Par je osnovao kompaniju BioNTech kako bi razvili tehnologiju za individualizirane imunoterapije raka.

Ubrzo nakon pojavljivanja koronavirusa u Wuhanu u Kini, Sahin i Tureci odlučili su koristiti svoje znanje iz tehnologije "messenger RNA" (mRNA) kako bi podstakli imunitet i spriječili infekcije COVID-19 u okviru projekta kojeg su nazvali "Project Lightspeed".

Sredinom januara, kompanija je sklopila partnerstvo sa američkim farmaceutskim gigantom Pfizerom kako bi razvila potencijalnu vakcinu protiv COVID-19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije