Lista / Vjerovali ili ne: Skupe stvari koje sebi ne mogu priuštiti ni milioneri

23. 11. 2019. u 17:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 7

Kada pomislite da neko na bankovnom računu ima nekoliko miliona onda vam se vjerovatno čini kao da život te osobe izgleda kao život najbogatije osobe na svijetu, sa gomilom neograničenih mogućnosti.

Ali, postoje neke stvari koje sebi ne mogu da priušte čak ni milioneri. Business Insider je objavio spisak pet stvari koje su izvan dosega i milionera, odnosno koje mogu da imaju samo bezobrazno bogati multimilijarderi.

Superjahte

Da, vjerovatno vam se čini da svi bogataši ljetuju na jahtama, ali kada je riječ o onim multimilionskim luksuznim superjahtama, njih mogu imati samo oni najbogatiji. To je zato što uz takva plovila osim astronomske početne cijene dolaze i veoma visoki troškovi održavanja koje samo rijetki mogu da priušte.

Privatni avioni

Ista stvar važi i za privatne avione. Iako vam se vjerovatno čini da svaki milioner negdje ima svoj privatni avion kojim može da odleti bilo gdje u bilo kojem trenutku, takve stvari mogu da priušte ipak samo oni mnogo bogatiji od milionera. "Posjedovati avion nije za milionere. To je za tipove koji vrijede 50, 60, 100 miliona", rekao je Chris Bataglia iz Meridian Aviationa.

Sportski klub

Samo oni najbogatiji među najbogatijima mogu sebi da priušte da postanu vlasnici nekog sportskog kluba svjetske klase. Na primjer, 2014. godine Steve Balmer kupio je "LA Clipperse" za nevjerovatnih dvije milijarde dolara.

Stalna kućna posluga

Ne, nemaju svi milioneri stalnu poslugu u svojim kućama. Ok, mogu vjerovatno da priušte neku pomoć oko kuće, ali ne mogu da priušte da baš sve umjesto njih radi neko drugi jer to košta jako puno novca, prenos. Full-time osoblje koje bi uključivalo šefa osoblja, tim za menadžment, batlera, pomoćnika, kuvara, domaćicu, dadilju, tutora, vozača i domaćina koštalo bi od milion do dva i po miliona dolara godišnje, i to ne uključujući sve beneficije koje bi poslodavac morao da osigura tim zaposlenicima, piše BI.

Bunkeri za sudnji dan

Znate one ekscentrike koji se pripremaju za "sudnji dan" izgradnjom bizarnih kompleksa i bunkera? Oni moraju da imaju jako puno love za takvo nešto. Bloomberg je nedavno pisao kako milijarderi u posljednje vrijeme kupuju bunkere na Novom Zelandu, a neki od njih koštaju i oko osam miliona dolara. Oni nešto luksuzniji koštaju i do 20 miliona dolara.

Dakle, ako ikad dođe do sudnjeg dana i ti bunkeri zaista posluže svrsi - na svijetu će ostati samo milijarderi i pokoji multimilioner.

NEMA KOMENTARA