Iznenađujuća priča o ukrajinskom tunelu ljubavi

Radiosarajevo.ba
Iznenađujuća priča o ukrajinskom tunelu ljubavi
Tunel ljubavi jedno je od najfotografiranijih mjesta u Ukrajini.

Posjetitelji dolaze iz cijelog svijeta kako bi vidjeli poznati tunel od stabala koji prolazi kroz mali grad na zapadu zemlje Klevan. 

Fotograf Amos Chapple otkrio je, istražujući ovo mjesto, da se ukrajinski tunel ljubavi korijene ima u "napetosti i tajnosti hladnoga rata". 

Tunel ljubavi nalazi se između Klevana i sela Orzhiv. Tačnije, postoje dva tunela, jedan vodi do Klevana, a drugi do tajne vojne baze, iz vremena hladnog rata, skrivene u šumi. 

U to vrijeme stabla su namjerno zasađena uz stazu kako bi prikrila prijevoz voznog materijala. 

Vojna baza je moguće još uvijek u upotrebi jer Google mape pokazuju veliki broj vojnih vozila u bazi. 

Tunel ljubavi je uredan, ali ne održava ga vojska, već teretni vozovi kojima upravlja Tvornica šperploča Odek u selu Orzhiv. 

Drvo iz cijele Ukrajine transportira se u tvornicu gdje se potom pretvara u šperploče. Gotovi paneli šperploča utovaraju se u velike kontejnere i prevoze se vozom do željezničkog čvora Klevan. 

Od Klevana se prevoze dalje diljem Zapadne Europe. 

Vozovi Odek fabrike kreću se Klevanom kroz tunel ljubavi nekoliko puta dnevno, ovisno o tome koliko šperploče treba prevesti. 

Tunel počinje nekoliko stotina metara od fabrike i navodno je dug tri ili četiri kilometra. 

U Ukrajini je tune izuzetno popularan. Parovi se često fotografiraju ovdje. Turisti su često problem i mašinovođe koji dodatno moraju paziti. Prošle godine 38-godišnja Japanka povrijeđena je kada ju je udario voz, slomljen joj je kuk, ali sve u svemu incidentu nisu česti. 

Tunel nema službenu zaštitu niti vlasnika, ali je prije nekoliko godina fabrika uklonla nekoliko stabala kako bi vozovi lakše prolazili što je izazvalo veliko negodovanje. Otad nije uklonjeno nijedno stablo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije