Veliko otkriće: Mineral kao oružje u borbi protiv globalnog zagrijavanja

Radiosarajevo.ba
Veliko otkriće: Mineral kao oružje u borbi protiv globalnog zagrijavanja
Mineral Collector / Magnezit

Nakon višegodišnjih vrelina, sve dužih crvenih plima koje uništavaju morski život i gomilanja plastike u okeanima, sada je već jasno koliki su problem napravili globalno zatopljavanje i udarac čovjeka na prirodu.

Dio problema je nivo ugljen dioksida koji proizvodimo - što ga više ima, to se više zagrijava naša planeta.

I dok brojne zemlje već napreduju s inicijativama da se smanji globalno zatopljenje, naučnici diljem svijeta traže način da smanje emisije ugljen dioksida i, bar malo, smanji efekt staklenika. Ekipa naučnika s kanadskog Trent univerziteta misli da je uspjela upravo ovo.

Istraživači su otkrili način da ekstremno brzo proizvedu mineral koji prikuplja ugljen dioksid. Vjeruju da će povezivanjem ovog minerala s ugljen sekvestracijom (gomilanjem) - način kako se ugljen dioksid pohranjuje ispod zemlje - značajno smanjiti koncentraciju CO2 u atmosferi.

Ukoliko bi se koristio globalno i industrijski, bila bi ovo prilika da se ugljen dioksid ukloni iz atmosfere i dugoročno pohrani.

Naučnici su, predstavljajući svoj rad na Goldschmidt konferenciji u Bostonu, objasnili kako se mineral magnezit formira na niskim temperaturama. Ovo znači da bi se mogao proizvoditi brzo i jeftino, što bi omogućilo široku upotrebu u industriji.

Vođa projekta, profesor Ian Power kazao je kako je njihov rad pokazao dvije stvari - objasnili su kako se i kojom brzinom formira magnezit, što je proces koji u prirodi, na površini Zemlje, traje hiljade i hiljade godina. Njihov način, dodao je, ubrzava proces dramatično. 

Ovo su uspjeli koristeći polistirenske mikrosfere kao katalizator koji ubrzava formiranje magnezita. 

Priznaju da je cijela ideja još u eksperimentalnoj fazi, no nadaju se da će je uspjeti realizirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije