Veliko naučno otkriće: Mađari otkrili petu prirodnu silu?

Radiosarajevo.ba
Veliko naučno otkriće: Mađari otkrili petu prirodnu silu?
Foto: Pixabay / Ilustracija

U osnovi se kompletna fizika kreće oko četiri sile koje kontroliraju naš poznati i vidljivi svemir, upravljaju svime od proizvodnje sunčeve topline do načina na koji radi vaše prijenosno računalo. To su gravitacija, elektromagnetizam, slaba nuklearna sila i jaka nuklearna sila. Nova istraživanja mogla bi nas dovesti blizu još jedne sile, piše CNN.

Naučnici Instituta za nuklearna istraživanja pri Mađarskoj akademiji nauka (Atomki) objavili su otkrića koja bi mogla biti primjer te pete sile na djelu. Naučnici su pomno promatrali kako jedan potaknuti atom helija emitira svjetlo dok se raspada. Čestice su se širile pod neobičnim uglom od 115 stepeni, što se ne može objasniti poznatom fizikom.

Vodeći naučnik studije Attila Krasznahorkay rekao je CNN-u da je ovo drugi put da njegovi saradnici uočavaju novu česticu, koju nazivaju X17, zato što su izračunali njenu masu na 17 megaelektronvolta.

„X17 bi mogla biti čestica koja povezuje naš vidljivi svijet s tamnom tvari“, napisao je Krasznahorkay u odgovoru e-mailom.

Jonathan Feng, profesor fizike i astronomije na Kalifornijskom univerzitetu Irvine, rekao je za CNN da već godinama prati rad mađarske ekipe i vjeruje kako bi njihovo istraživanje moglo biti prijelomno. Ako se njihova istraživanja budu mogla ponoviti, „bit će vrlo jednostavno odlučiti ko će dobiti Nobelovu nagradu“, objasnio je Feng.

Ostatak teksta pročitajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije