Heliogen / Otkriveni do sada neviđeni potencijali solarne energije

20. 11. 2019. u 10:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 11

Tajnoviti startup koji podržava Bill Gates postigao je nevjerovatno otkriće na području solarne energije koje bi moglo pripomoći spašavanju naše planete.

Kompanija Heliogen, do sada javnosti nepoznata kompanija koja se bavi čistom energijom, objavila je u utorak kako je otkrila način pomoću kojeg se putem umjetne inteligencije i niza ogledala može uhvatiti golema količina sunčeve energije, koja stvara ekstremnu toplinu iznad 1.000 Celzijevih stepeni.

Kompanija je zapravo kreirala solarnu peć u kojoj može postići temperaturu koja iznosi otprilike četvrtinu one koja se nalazi na površini Sunca, piše CNN.

Uspjela je prvi put toliko koncentrirati solarnu energiju da se ona može upotrebljavati pri izradi cementa, čelika, stakla i drugih industrijskih proizvoda. Drugim riječima, sama sunčeva svjetlost mogla bi uskoro zamijeniti fosilna goriva u značajnom dijelu industrije i u velikoj mjeri smanjiti pritok štetnih stakleničkih plinova.

"Radi se o tehnologiji koja je jeftinija od fosilnih goriva, a koja pritom ne stvara CO2", izjavio je za CNN Bill Gross, osnivač i izvršni direktor Heliogena.

"Zapravo govorimo o pravom svetom gralu", dodao je.

Jedan od problema sa solarnom energijom jeste taj da Sunce ne sja uvijek, a industrijska postrojenja poput onih koja proizvode cement ili čelik imaju stalnu potrebu za visokom temperaturom. Heliogen je rekao da će to pitanje riješiti oslanjajući se na suisteme skladištenja koji mogu čuvati solarnu energiju za crne, odnosno kišne dane.

NEMA KOMENTARA