Znate li zašto vidite Mjesec tokom dana: Evo odgovora

Radiosarajevo.ba
Znate li zašto vidite Mjesec tokom dana: Evo odgovora
Foto: Pixabay / Ilustracija

Jedna od najranijih stvari koje naučite je da je Sunce velika žuto-bijela kugla na nebu tokom dana, dok Mjesec mijenja oblik i svijetli noću. To je većinom istina. Ali, sigurno ste primijetili kako se ponekad pojavi usred poslijepodneva.

No, zašto se to događa? Tokom dana ne možete vidjeti nijednu zvijezdu, ali Mjesec je ponekad vidljiv.

To je povezano s položajem mjeseca na nebu. Kako se Mjesec vrti oko Zemlje, tako se i Zemlja okreće oko Sunca. Javljaju se percipirani 'pokreti' Mjeseca i Sunca koje vidimo na nebu. I zato je Mjesec izravno u liniji sa Suncem jednom mjesečno pa dobivamo puni Mjesec. To znači da se izdiže tačno onako kako zalazi Sunce, i obrnuto. Ostatak mjeseca (oko 29,5 dana) nisu precizno postrojeni na taj način, što znači da Mjesec može biti vani prije zalaska Sunca ili nakon izlaska, ovisno o tome je li prije ili nakon punog Mjeseca.

Najbolje vrijeme da vidite dnevni Mjesec je kada je on pod uglom od 90 stepeni sa Suncem, odnosno kada je on u prvoj ili posljednjoj fazi tromjesečja. Za vrijeme mladog Mjeseca, kada ga ne možete vidjeti noću, jer je njegova svijetla strana okrenuta od Zemlje, Mjesec je i dalje 'vani' tokom dana, ali je preblizu suncu. Sunčeva svjetlost ga u potpunosti skriva.

Iako svijetli, on ne pušta nikakvu svjetlost sam od sebe, već odražava svjetlost Sunca.

I dalje se pitate zašto tokom dana ne možete vidjeti zvijezde?

Space.com tvrdi da zapravo možete, no trebate jako dobro gledati. Mjesec je puno bliže Zemlji od bilo koje od tih zvijezda, zbog čega izgleda svjetlije. Ali tokom dana biste kroz dobar teleskop mogli vidjeti više nebeskih tijela, poput Venere, Jupitera i još neke zvijezde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije