Uskoro nam stiže spektakl na nebu koji se viđa samo jednom u životu: 'Čeka nas poslastica'

1
Hina
Uskoro nam stiže spektakl na nebu koji se viđa samo jednom u životu: 'Čeka nas poslastica'
Foto: Pixabay / Ilustracija/Nebo

Nebeski ples između dvije zvijezde udaljenih 3,000 svjetlosnih godina rezultirat će tako jarkom eksplozijom koja će se danima moći vidjeti golim okom, rekli su u petak, 29. marta, astronomi sa Univerziteta Nottingham Trent.

Eksplozija u sistemu T Coronae Borealis, koja se dešava jednom u životu, izgledat će kao nova zvijezda koja žarko sjaji na noćnom nebu, prije nego ponovo izblijedi i iščezne narednih 80 godina.

Profesor Daniel Brown objašnjava da je taj nebeski događaj naziva "nova", kada se blještavost zvijezde ubrzano pojačava. Prema njegovim riječima, nije lako predvidjeti kada će taj događaj uslijediti, ali smatra da bi se mogao dogoditi bilo kada u razdoblju od sada pa do septembra.

Petak u Sarajevu: Vozačima uručena 645 prekršajna naloga

Petak u Sarajevu: Vozačima uručena 645 prekršajna naloga

"Čeka nas poslastica, vidjet ćemo tzv. novu zvijezdu na nebu", rekao je Brown i ističe da T Coronae Borealis nije u stvari jedna zvijezda, već se radi o dvije zvijezde koje kruže jedna oko druge.

"Ono što taj par čini tako izuzetnim je da svako malo tako jako pojača svoju svjetlost te nam postaje lako vidljiva", rekao je astronom. Masivnija zvijezda u tom paru je bijeli patuljak koji u volumenu velikom poput naše Zemlje može imati istu masu kao naše Sunce, rekao je Brown.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije