Želite li imati večeru na 'ivici svemira'? Koštat će vas skoro 900.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
Želite li imati večeru na 'ivici svemira'? Koštat će vas skoro 900.000 KM
Pixabay / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

SpaceVIP, jedna od prvih luksuznih svemirskih turističkih kompanija, organiziraće gastronomsko iskustvo u svemiru sa danskim kuharom sa Michelinovom zvjezdicom, Rasmusom Munkom.

Šest istraživača "će ući u historiju uživajući u obroku života iznad 99 posto atmosfere Zemlje" tokom šestosatnog putovanja - počevši od 495.000 dolara (888 hiljada KM) po karti.

Svi prihodi od misije će ići u korist Space Prize Foundation, koja promoviše rodnu ravnopravnost u naučnim i tehnološkim poljima.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

"Ovo je prva u nizu ekspedicija u saradnji sa vodećim umjetnicima koje su dizajnirane da iskoriste moć putovanja u svemiru kako bi podigli ljudsku svijest i promovisali univerzalno svemirsko opismenjavanje", rekao je Roman Chiporukha, osnivač SpaceVIP-a, za The Post.

Kuhar će pripremati obrok na brodu Space Perspective-ovog Spaceship Neptune, prvog svemirskog broda koji je neutralan po pitanju ugljenika, tokom misije koja će biti lansirana krajem 2025. sa svemirskog centra Kennedy u Floridi.

Spaceship Neptune nije raketa već pritisnuta kapsula koju lagano pokreće SpaceBalloon.

"Space Perspective omogućava iskustvo svemira dostupnije nego ikad prije", rekla je Jane Poynter, osnivačica i suosnivačica Space Perspective-a, u saopćenju. "S našim jedinstvenim svemirskim letovima, omogućavamo potpuno životno promjenjiv trenutak za ljude - duboku promjenu u načinu na koji mi ljudi posmatramo svijet i svoje mjesto u njemu."

Dok se uzdižu na 100.000 stopa iznad nivoa mora, istraživači će imati pristup Wi-Fi-ju na brodu i moći će prenositi uživo svoje iskustvo i povezivati se sa prijateljima i porodicom na Zemlji tokom svog leta, piše New York Post

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije